Бонус за ясла и градина за децата с постоянен адрес в София над 3 години

Родителите ще могат да сменят квартала, без да броят точки за прием на хлапето

OFFNews 05 октомври 2020 в 11:20 4868 0

Край на практиката родители с бебета да се регистрират при приятели, за да трупат точки за ясла и градина на детето в съответния столичен район. Или - да са крепостни софиянци, които не смеят да сменят квартирата си, за да не загубят натрупаните до този момент бонуси за детско заведения.  

Проект за нова наредба за прием на деца в общинските ясли, градини и в подготвителните групи в София предлага да не се счита за промяна на постоянния или настоящ адрес, ако тя е на територията на столицата. 

Предимство получават децата, ако (един от) родителите или настойниците им има постоянен адрес в София над 3 години - това носи 4 точки за класирането. 

Ако адресът е от последните от 1 до 3 г., точките ще са 3, а ако е само от година - 2. Настоящ адрес над 3 г. в столицата ще дава 3 т., през последните от 1 до 3 г. - 2 т., а в последната 1 г. - 1 т. Същите са и точките, които ще носят съответно постоянен и настоящ адрес на детето, когато то кандидатства за втора, трета и подготвителна група. 

Предложението е новите правила да влязат в сила от март догодина. Докладът, внесен от зам.-кметовете Тодор Чобанов и Дончо Барбалов и председателят на комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева, е публикуван за обществено обсъждане до 18 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови