Бомбените заплахи продължават: затварят училища в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Ямбол (обновена)

OFFNews 29 март 2023 в 07:05 12906 2

Родители прибират децата си от заплашеното с бомба ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Родители прибират децата си от заплашеното с бомба ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията" в Бургас.

Бомбените заплахи към училища продължават трети ден. Такива има в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Ямбол.

София

Всички училища на територията на столичния район Лозенец ще бъдат затворени днес, 29 март, заради поредната бомбена заплаха към училища, получена в 16 ч вчера.

Разпореждането за 24-часовото затваряне е на 4. Районно управление на СДВР.

Информация за него даде директорът на едно от училищата - 107. Основно училище "Хан Крум" Данко Калапиш - където няма да се учи днес, 29 март.

В район Лозенец се намират следните училища:

- 21 СУ „Христо Ботев”;

- 35 СЕУ „Добри Войников”;

- 107 ОУ „Хан Крум”;

- 120 ОУ „Г. С. Раковски”;

- 122 ОУ „Николай Лилиев”;

- 139 ОУ „Захарий Круша”;

- НПМГ „Акад. Л. Чакалов”;

- Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев”;

- Национална финансово-стопанска гимназия;

- Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза”;

- VI помощно училище; Основно училище „Българско школо”;

- Софийска духовна семинария „Свети Йоан Рилски”;

- Гимназия по охрана и сигурност „Свети Георги Победоносец”.

Оттам на този етап не са оповестили публично информация за заплахата и затварянето.

Около 10.05 тази сутрин 35 училища в София са получили заплашителния имейл, в който се твърди, че в учебното заведение има поставено взривно устройство, каза тази сутрин началничката на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред БНТ.

В Бургас заплахата е към Основно училище „Александър Георгиев – Коджакафалията“ в Бургас и Руската гимназия, съобщиха БНТ и bTV. Там евакуират учениците и персонала.

Заплашителният сигнал в основното училище е получен около 8:30 часа. Заместник-директорът на училището е призовал по уредбата всички да напуснат сградата. Децата са отведени на достатъчно голямо разстояние, откъдето родителите да ги вземат, уточни националната телевизия.

Сигналът в Руската гимназия е от 10:30 ч сутринта.

Заради бързината, заради която е трябвало да излязат, голяма част от раниците и личните вещи на децата са останали вътре, а сградата ще остане запечатана от полицията до утре.

Във Варна 18 училища днес са получили заплашителни имейли. Този път заплахата не е за поставено взривно устройство, а за това, че в училищата ще се стреля.

Заплашителни имейли са получени и в осем начални и основни училища в Ямбол тази сутрин. Сигналът е получен около 10 часа. Учебният процес там е преустановен. Служители на ОДМВР-Ямбол проверяват оградите на осемте училища за наличие на взривни вещества.

В Стара Загора сигнал за бомба получи търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“. Всички ученици са евакуирани, съобщава БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

29.03 2023 в 13:42

Това не са точно хакерски атаки. Всеки ******* може да си регистрира разбооразни видове мейл адреси (или да ги спуфне) и да прати писмо от разнообразни по произход айпи адреси (като ги спуфне) и да изглежда, че примерно идва от гмейл. Това не е хакерство.

Което ме дразни изключитлено много е, че толкова евтин начин, без никакви усилия, може да тероризира населението. Дори дроновете Шахед може да са евтини, ама струват пари, време и усилие, докато това отнема секунди. И може да има копировачи.

Което ме дразни най-много обаче е, че не ми идва наум добро решение, което да не включва "игнорирайте тези мейли и рискувайте някой местен изверг да се възползва" от работата на някой друг.

Колкото по-скоро падне Московия - толкова по-скоро ще се нормализира живота в региона.

-240

1

редовно четящ

29.03 2023 в 12:02

Хакерски атаки от руzия с любезното съдействие на гълъбарника на резилдента. Явно ще е трудно да се фалшифицират резултатите от изборите и на кремълския слугинаж му се клатят краката.