Бомбардировачи B-52 преминаха над територията на България

OFFNews 10 март 2023 в 13:11 13761 2

карта

Снимка БГНЕС

Два бомбардировача B-52, опериращи от базата Moron AB в Испания, бяха засечени да кръжат над Южна България.

Два бомбардировача B-52, опериращи от базата Moron AB в Испания, бяха засечени да кръжат над Южна България. Това са 60-0026 (NOBLE41) и 60-0056 (NOBLE42?). И двата са с ядрен потенциал (но не носят ядрени бомби), съобщава БГНЕС.

Според експерти, интересното в случая е, че Европейското командване на САЩ (EUCOM) е обявило разполагането на B-52, когато бомбардировачите вече са били на път. Обикновено те го обявяват след това.

„Нашите B-52 се отправят към Източна Европа, за да участват в многостранни учения със съюзниците”, гласи туит на EUCOM.

На картата от flight radar може да се види как двата бомбардировача кръжат над Южна България, прелитайки директно над магнитометъра в Панагюрище, след което са се насочили на североизток.

Единият от двата B-52 (60-0026, NOBLE41) продължава операциите над Югоизточна Румъния, а другият B-52 (60-0056, NOBLE42) се насочи на изток над Словения.

Това са регулярни съвместни тренировки между ВВС на България и САЩ. Това заявиха за БГНЕС от Министерството на отбраната по повод на информацията за два бомбардировача В-52 са засечени да кръжат над Южна България.

Още в края на февруари ВВС на България и САЩ проведоха тренировка за симулиранo поразяване на цели. Тогава изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево осигуриха прикритие и въздушно пространство за действие на бомбардировачите B-52 Stratofortress – част от Bomber Task Force 23-2, понастоящем базирани във военновъздушната база Морон в Испания.

„Мисиите на Bomber Task Force са рутинни операции по целия свят, които демонстрират ангажимента на САЩ за колективна отбрана като участват в съвместни операции и учения с партньори и съюзници. Съвместната тренировка осигури ценна възможност за надграждане на подготовката на българските пилоти и потвърди готовността на Военновъздушните сили на Република България да противодействат решително на всякакви военни заплахи“, заявиха тогава от пресцентъра на МО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

2

lilianasimeono1

10.03 2023 в 20:59

Самолетът от Южна България се "насочил на изток" към Словения?! Последният път, когато ходих в Словения, тя още си беше на запад от България, ама знае ли човек? Може и да се е изместила оттогава. :)

-1650

1

ob1

10.03 2023 в 15:01

Ами наши, натовски самолети, какъв е проблемът? Някоя мурзилка е видяла кръговете край Пловдив и е изтръпнала ли?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика