Quantcast

Болниците ще сключват застраховки за грешки на медици

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2018 в 13:57 1557 2

Министерският съвет прие Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия.

С въвеждането на нормативния акт се изпълняват разпоредбите на чл. 189 от Закона за здравето, а именно - осигуряване на регламентиране начина за сключване на застраховки за причинени вреди, вследствие от виновно неизпълнение на професионалните задължения на лицата, които упражняват медицинска професия на територията на страната.

Единните критерии за задължителност на застраховката и определените минимални застрахователни лимити на отговорност са възможност за компенсиране на вреди, причинени на пациентите, вследствие от доказано виновно неизпълнение на професионалните задължения на лицата, упражняващи медицинска професия.

Застраховките ще се сключват от лечебните заведения. Лимитите на отговорност по различните специалности в системата на здравеопазването са разделени в два вида дейности и три рискови групи, в зависимост от специалността, по която лицето упражнява дейност.

Предвидено е сключване на застраховка с покритие над минимално установеното в Наредбата, като по този начин се счита, че условието за сключване на застраховка „Отговорност на лицата, които упражняват медицинска професия“, е изпълнено.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7911

2

kokoten

20.09 2018 в 09:03

....а когато келешът-водач на МПС е пиян или друсан застраховката важи ли....застраховането е "дело тонкое"...а кой ще определя дали има виновно поведение-доверените лекари на застрахователите или съда...това са поредните забатачвания на мутрите....

11009

1

случайно прочетох

19.09 2018 в 15:07

Ако докторът е надрусан или пиян, застраховката ще важи ли?