Боклукчията библиотекар

OFFNews 20 юни 2017 в 09:27 8501 3

Канадец отвори безплатна обществена библиотека с 25 000 тома литература, събрани изцяло от изхвърлени на боклука книги.

Преди двайсетина години Хозе Алберто Гутиерез, който се препитава карайки боклукчийски камион, намерил изхвърлен екземпляр на "Ана Каренина". прочел и харесал много романа и така му хрумнало, че много от стойностната литература несправедливо попада не където трябва - сред сметта. Развил мания да търси запазени книги и да ги събира.

Днес Хосе е на 55 г. и е превърнал мазето на дома си в истинска библиотека. С годините колегите му, които първоначално го смятали за смахнат, също се запалили по идеята и започнали да му носят книгите, които открият. Пресата пък го нарекла "Властелинът на книгите", което отприщило нова вълна от дарения за каузата му.

"Много хора ми се подиграваха. Смееха се на идеята ми. Но сега се изумяват какво съм събрал", споделя боклукчията библиотекар.

Мечтата му е неговата библиотека да стане мобилна и да замени камиона за боклук с камион с книги, с който да обикаля страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

21.06 2017 в 17:22

Е па учИ се бе! Кой те е спрял?!
Липсват ти 1-2 илядарки за билет, щот искаш баш "от извора" да се учиш?
:)

12182

2

sawall

20.06 2017 в 14:59

Денисе, кажи нещо положително бе човек. Ето го, боклукчия, чете Ана Каренина. Мръсна и неприятна работа, но човекът гледа нагоре, иска да постигне нещо. Показва, че има път нагоре от дъното. Според мен има какво да научим от него.

42249

1

Denis Rizanov

20.06 2017 в 10:17

Дано не му хрумне да отвори аптека със "събирани изцяло от изхвърлени на боклука" хигиенни лични средства и полупразни паковки от лекарства!
Но пък откъде да знам... може в канада това да е cool!
 
X

Подкастът на OFFNews