Боил Банов: Пуснахме слух, че сме с малко пари, за да купим портрета на Батенберг по-евтино

OFFNews 30 януари 2019 в 08:35 2019 0

Взехме решение да не афишираме, че ще участваме в търга във Виена за портрета и вещите на княз Александър I Батенберг, за да можем да придобием  предметите на по-ниска цена. 

Това каза по bTV министърът на културата Боил Банов. Ако бяхме афиширали, че ще отидем, сега пак щях да се радвам, че сме ги закупили, но щеше да бъде на тройна или четворна цена, допълни той. Това е система, в която според интереса върви и наддаването. Срещу нас залагаше сериозно човек през нает служител – не само за портрета, а и за подносите, с които е посрещан Батенберг, и също имат изключителна стойност”, разкри министърът.

По думите му България за пръв път участва в подобен търг. Информацията за него дошла от директора на Националния исторически музей Бони Петрунова. „Водихме разговори с правителството, с премиера и финансовия министър, и взехме решение категорично да участваме в търга”, уточни той. 

„Когато отидохме във Виена, пуснахме слух, че сме с много малко пари, просто символично да заявим, че държавата има желание. Отидох в лично качество, не можех да рискувам по никакъв друг начин”, разказа още Банов. По думите му в търга са участвали около 100 души.

„Портретът е изключителен. Радвам се, че ще могат да го видят всички българи, които имат желание”, изтъкна Банов. Министърът изрази надежда, че следващата седмица портретът на Батенберг вече ще бъде показан у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!