Блокадите продължават седми ден

Споразумението за въглищните централи решава до голяма степен проблемите на бранша, заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ

OFFNews 05 октомври 2023 в 07:56 1807 4

Протестиращи

Снимка БГНЕС

Миньори и енергетици седми ден блокират пътища. ади на миньори и енергетици. Остават затворени магистрала "Тракия" край Стара Загора, Проходът на Републиката, както и пътят Гълъбово-Раднево, Раднево - Нова Загора и главният път "Русе-Свиленград" - в района на с. Главан. 

След приемане на споразумението в енергетиката от парламента, част от протестиращите решиха да продължават с действията си. Протестите си прекратиха само енергетиците от ТЕЦ Бобов дол, Дупница и Перник, които вдигнаха блокадите на магистрала "Струма".

Колегите им от "Тракия" обаче ги обвиниха в предателство. Основното им искане е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението. 

"Няма да падне днес блокадата, тъй като срещата с правителството в София си беше пълен цирк. Нямаме доверие на властта, лъгани сме много пъти. Искаме конкретни решения. Да се изтегли териториалния план от Европейската комисия и да се внесат нашите искания в документа. Опитват се да внесат разединение между миньори и енергетици, но ние не се поддаваме. Проблемът не е само регионален. Това е национален проблем, защото ако не се вземе правилно решение от правителството, всички ще пострадаме", каза Георги Господинов, председател на структурата на КНСБ в мини „Марица-Изток“, цитиран от БНТ. 

Протестиращите на Прохода на Републиката съобщиха, че ще останат докато протестират колегите им на АМ "Тракия". 

От синдикатите предупредиха, че се очакват провокатори на магистралата.

Радослав Рибарски, депутат от ПГ на “ПП-ДБ”

Споразумението за въглищните централи решава до голяма степен проблемите на бранша, заяви Радослав Рибарски по БНТ. 

Споразумението трябва да се изпълнява, защото то ще реши голяма част от проблема, допълни той. И подчерта какво е записано в шеста точка от документа:

"Там е записано: възможности за проучване на технологии за улавяне на въглероден диоксид. За мен това е разковничето за решаването на проблема. Това отменя всички въпроси, които остават нерешени. Има възможност тези технологии да бъдат изградени като пилотни в някои от централите и да се види ефектът им. Очаква се технологията да осигури до 70% прочистване на въглеродния диоксид и да постигне доста ниски нива на азотни окиси. За всички в комплексите е ясно, че азотните и серните диоксиди са сериозни емисионни проблеми и нивата им всяка година има изисквания да намаляват", обясни Радослав Рибарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

4

user4eto

05.10 2023 в 10:44

Макаци крякащи и бленуващи за феодални модели от 19-ти век, или направо от средновековието.
Да им плащаме да ни тровят. Уникално!

-1650

3

ob1

05.10 2023 в 09:15

Айде друм! Да пускат жандармерията да ги разгони! Една седмица не можем да се оправим с някакви мърльовци, подстрекавани от московските подлоги.
Да им изрежат всички субсидии и плащания и да ходят да реват на ковачки! Сиктир от привилегии!

870

2

Constanza

05.10 2023 в 09:08

Предизборни маймунджулуци - вотове на недоверие, блокади, щото си или искали централите и мините, хазната била празна (ох, не, това беше преди предните избори, сега парите били заминали) и какво ли още не.

2159

1

Kilca

05.10 2023 в 08:20

Тези централи трябва да бъдат затворени и те ще бъдат затворени!!! Не познавам никой, който да иска да бъде тровен и т.н. Но сценария на тези постоянни стачки ми е много познат!;-)

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки