Близо 5 млн. лв. са предвидени за археологически проучвания по големите пътни проекти през 2020 г.

Над 1,3 млн. лв. са инвестирани в преместването на находките от АМ „Струма“ край село Покровник

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2019 в 13:20 1439 1

Снимка АПИ

Близо 5 млн. лв. ще бъдат осигурени през 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщават от ведомството.

За опазване и проучване на културно-историческото наследство по трасето на АМ „Хемус“ между 122-ри и 189-ти километър ще бъдат проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската епоха и средновековието, както и надгробни могили.

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската епоха и от османския период. Един обект от късната античност ще бъде проучен по трасето на път І-8 Калотина - СОП.

През 2019 г. са извършени разкопки на пет обекта по трасето на АМ „Хемус“, късноантична църква по обхода на гр. Габрово, обект от средата на IV хилядолетие пр. Хр. по трасето на път І-1 (Е-79) в участъка Мездра - Ботевград и късноримско селище по трасето на път І-8 Калотина-СОП. Средствата за тези археологически проучвания са 1 654 120 лв.

Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на АМ „Струма“ край село Покровник, са преместени за последваща консервация. Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности е издал указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.

През септември е завършено фактическото преместване, започнало през април т. г. Стойността на извършените дейности по изготвяне на проект, надзор, преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е 1 361 869,67 лв., отчитат от агенцията.

За да може археологическите ценности да бъдат разглеждани от туристите, пътуващи по АМ „Струма“, е изграден археологически парк с алеи, паркинг за автомобили, както и защитни навеси над пренесените на новите места находки, каквато е утвърдената световна практика при опазването на подобни културни ценности. На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на проект за цялостно експониране и социализация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Georgi89

17.03 2020 в 19:58

Преместването на находки, по време на каквито и да е ремонти ли строежи на нови съоражения, е значително важно за опазването на българскара култура. Лично ние от Ненчовски https://nenchovski.com/ имахме удоволствието да имаме няколко поръчки в този сектор.