Промени картинката: доброволци изчистиха 360 кг. фасове и боклук от 4 града

Информационната кампания #ПромениКартинката на Филип Морис България провокира служители и местни доброволци в Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград да изчистят от фасове и отпадъци градските пространства

OFFNews 28 септември 2021 в 13:55 10542 0

Доброволчески акции по почистване се осъществиха в 4 български града през септември, като част от кампанията за опазване на околната среда от замърсяването с фасове #ПромениКартинката на Филип Морис България. Тя стартира през лятото с атрактивни визии по българските плажове и се пренесе през есента в големите градове чрез доброволчески акции за почистване покрай Световния ден за почистването на околната среда World Clean Up Day.

Цигарените филтри са едни от най-големите замърсители в околната среда и най-често срещаната форма на боклук в природата. Всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в околната среда, като за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия.

Именно затова през юни тази година Филип Морис България стартира информационната кампания #ПромениКартинката, като част от стратегията за устойчиво развитие на глобалната компания Филип Морис Интернешънъл. Креативни визии с посланията на кампанията се появиха по 40 плажа по българското Черноморие през летния сезон, провокирайки потребителите да не замърсяват плажовете с цигарени фасове и да се грижат за опазването на околната среда.

Пловдив #ПромениКартинката със 150 кг отпадъци по-малко

Първата есенна акция по почистване на градската среда с доброволци на #ПромениКартинката се състоя в Пловдив на 18-и септември, събота, като част от Световния ден за почистването на околната среда (World Clean Up Day 2021). Локацията беше Небет тепе в Стария град на Пловдив, където служители на Филип Морис България и други доброволци, припознаващи каузата, заедно почистиха Небет тепе и част от Стария град от изхвърлените фасове и отпадъци.

Неслучайно първата доброволческа акция по почистване се реализира в Пловдив, тъй като именно тук – в централната градска градина, на 18-ти септември бе открита и първата градска изложба с 12 атрактивни пана на кампанията #ПромениКартинката. Визиите ще провокират вниманието на пловдивчани и гости до края на октомври. Изложбата се реализира от Хермес медиа с подкрепата на Филип Морис България.

#ПромениКартинката в Благоевград - Почистване на Централната градина с подкрепата на общината

Доброволческата акция за почистване на градската среда, като част от #ПромениКартинката, се проведе на 24-и септември, и в Благоевград в Централна градска градина. Служители на Филип Морис България, Орбико и други доброволци в града само за няколко часа събраха 17 чувала с общо 70 кг фасове и отпадъци и направиха централния парк едно по-чисто и гостоприемно място. Акцията се проведе с активната подкрепа на Община Благоевград.

#ПромениКартинката във Варна – почистване на Южния плаж в града

Над 50 доброволци от Варна също се включиха в кампанията и на 25 септември, като изчистиха Южния плаж от над 70 кг фасове и други отпадъци. Участниците в акцията почистиха ивицата от входа на плажа по цялото протежение на Плувен комплекс „Приморски“ заедно с местни медийни партньори и други доброволци от Орбико.

#ПромениКартинката в Бургас – Морската градина със 70 кг отпадъци по-малко

Акциите продължиха и на следващия ден, в неделя – 26 септември, когато в Бургас щафетата поеха служители на компанията, на Орбико и други местни доброволци. Те почистиха заедно Централния градски плаж от 70 кг боклук.

#ПромениКартинката е кампания на Филип Морис България, която цели да призове потребителите към отговорно поведение, като ги информира защо е важно фасовете да се изхвърлят в кошчетата, предназначени за общия битов отпадък. Цигарените фасове са едни от най-големите замърсители на природата. Потребителите следва да бъдат информирани, че филтрите на тютюневите изделия са направени от целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса и замърсява околната среда.

Повече за информационната кампания можете да научите на кампанията https://promenikartinkata.bg/или на ФБ страницата https://www.facebook.com/PromeniKartinkata.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови