Близо 29 млн. лева вече са дарени срещу кризата COVID-19

OFFNews 17 април 2020 в 12:46 1457 0

Българският дарителски форум направи равносметка на даренията за справяне с разпространението на коронавируса в страната. Източници на обобщената информация са публикации в онлайн издания на национални и местни медии, сайтовете на дарителски кампании, търговските камари, както и публикации в социални медии към 15 април 2020 г.

От обзора са изключени средствата, предоставени от държавни компании и публични институции. По дефиницията на БДФ пренасочването на публичен ресурс не е дарение.

Общият обем дарени средства в пари и материали за борба с COVID-19 в България е 28,8 млн. лева. Само за последните две седмици даренията нараснаха с 15 млн. лева.

Компаниите продължават да бъдат с най-голям обем дарени средства (37%), следвани от обединени усилия в дарителски кампании, чиито обем нарасна почти 3 пъти за последните 15 дни (35%). Наблюдава се ръст и на обема на индивидуалните дарения (25%) - все по-често даряват хора с ниски доходи или преминали през заразата.
Над 50 различни дарителски кампаниии активно набират средства в последните две седмици. Те са инициирани от публични институции и местни власти, отделни болници и граждански организации. Компании също организират дарителски кампании сред свои служители, клиенти и партньори.

95% от кампаниите публично обявяват текуща информация за постъпили средства, а 60% от тях отчитат публично и направените към момента разходи.

Продължава тенденцията дарителите да предоставят средства за апаратура, материали, защитни средства и консумативи (над 80% от даренията). В същото време се наблюдава увеличаване на даренията в подкрепа на кампании – национални или местни, които целят подпомагне на уязвими групи хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !