Близо 250 деца получиха първо причастие от папата в Раковски (снимки)

OFFNews 06 май 2019 в 13:10 5758 2

Папа Франциск даде първо причастие на близо 250 деца в храма "Пресвето сърце Исусово" в Раковски като част от неговата двудневна визита в България, предаде БТА.

В обичайния си стил, той пренебрегна протокола, според който е трябвало да даде свето причастие само на част от децата. 

Папата бе посрещнат в Раковски от хиляди хора, които проследиха пътя му от района на автогарата до църквата. Той използва възможността да приветства и благослови всички, включително и лекарската гилдия в лицето на председателя на Регионалния лекарски съюз д-р Георги Кръстев, който му подари иконата "Пресвета Богородица Йерусалимска".

По данни на полицията около 2 000 човека са минали през щателната проверка на площада, за да заемат местата си и да гледат живото предаване на движението на папата на двете огромни видеостени. 

В храма освен децата присъстваха и техните родители, както и редица духовни лица по покани на апостолическата нунциатура у нас. Всички те заеха капацитета на църквата, който е около 750 души. 

"Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, техните родители и приятели. Вие, скъпи деца - момчета и момичета, сте дошли тук, от цялата тази земя на розите, за да участвате в един прекрасен празник. И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господа. Това е вашето първо причастие", обърна се към децата папа Франциск в проповедта си.

"Нашият Господ е възкръснал, така че Господ е жив, той е сред нас. Затова днес можем в Светото причастие да го открием, да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата", каза папа Франциск на децата. 

Децата бяха облечени в бели дрехи, което папата определи като хубав и важен знак. "Първото причастие е преди всичко празник, в който честваме Исус, който пожела да остане винаги до нас и няма никога да ни изостави", добави Светият отец.

Той призова децата да кажат молитвата с него и да отправят призив към управниците да работят за общото благо на всички. Папата бе посрещнат с "добре дошъл" от Негово високо преосвещенство монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-пловдивската епархия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

06.05 2019 в 21:03

Каква изящна аргументация на родоотстъпничеството(((

11719

1

Краси

06.05 2019 в 13:54

Като ги гледам католическите свещеници и ги сравнявам с нашите православни синодални старци, дето са се окичили като пауни и едвам си крепят тежките корони на главите, ми идва една мисъл - "ех, защо сме приели християнството от азиатската, а не от европейската част на Римската империя!" Сигурно щяхме да се чувстваме по-принадлежни към европейските ценности и нямаше да търпим да ни управляват азиатци като Валери Симеонов, Бойко Борисов, Ахмед Доган, Корнелия Нинова (тъжна перспектива) и други подобни.
Нищо чудно, че половината работоспособни българи са се махнали от тази нелепа действителност и са отишли в света на папата.