Бившето руско консулство във Варна може да се превърне в детска градина

Нели Александрова 29 февруари 2024 в 18:47 1500 1

консулство

Снимка Интернет

Руското консулство в морската ни столица от месеци е празно.

Сградата на бившето руско консулство във Варна, която е частна държавна собственост и стои празна вече повече от четири месеца, да стане детска градина. Това е едно от двете предложения, около които се завъртя дискусията в общинския съвет на морската столица.

Второто предложение е тя да бъде използвана от разположената в близост общинска администрация.

И двете оферти ще бъдат вписани като конкретни идеи в искането, което общинският съвет ще отправи към Министерството на външните работи - собственик на имота. След дълги дебати и няколко гласувания с решение от 29 февруари местните съветници решиха да започнат процедура за безвъзмездното придобиване на сградата.

В докладна на кмета Благомир Коцев е посочено, че общината ще иска собствеността върху сградата, която се намира в идеалния център на Варна, на ул. „Македония“ 53, „за обществени нужди“.

Решението на съветниците беше одобрено от 27 от тях, 8 бяха против, 12 се въздържаха. Общинският съвет на Варна е 51-членен.

Предишната идея за ползването на сградата беше тя да бъде предоставена на Регионалната библиотека. Културната институция дели ниското тяло на варненската община с местната администрация от години.

Парцелът, върху който в края на 70-те години на миналия век беше построена сградата за нуждите на дипломатическата служба, е с площ от близо 5 дка, застроената част от него е около декар. До декември 2008 г., когато е трансформирана като частна държавна собственост – на МВнР, тя е била публична държавна собственост.

Договорът на външното ведомство, с който на руската държава се предоставя под наем имотът за дипломатически цели, изтече в края на октомври миналата година.

През ноември след парламентарно запитване от варненските депутати Стела Николова и Ивайло Митковски за бъдещите намерения на Външно за имота, от ведомството отговориха, че „в най–близки срокове МВнР ще вземе решение относно бъдещото функционално предназначение на сградата“.

Такова обаче все още няма.

Дори и да има решение от МВнР обаче за предоставяне на имота за ползване от Община Варна цялата процедура трябва да се реализира от областния управител, пишеше още в отговора на външното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

stix

03.03 2024 в 12:46

В този бункер каква детска градина?Отвратителна сграда.За да изпълнява обществени функции е нужен паркинг,а такъв няма.Да я събарят и да построят нещо функционално и красиво.Но там е глухо,затворено пространство.Да,за полицейски участък става.Има подземия и катакомби като в Одеса и облепени стаи с олово против подслушване.
 
X

Да помогнем на украинските деца!