БХРА: Проблемите с чадърите са на път да съсипят летния сезон

OFFNews 16 май 2021 в 15:43 3519 0

Най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните постъпки като собственик на плажната ивица и да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи, искат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Видно е от действията на управляващите, че туризмът продължава да не бъде приоритет за държавата, въпреки че е структуроопределящ отрасъл за икономиката и допринася за близо 13 на сто от БВП на страната. Всички останали европейски страни осигуриха помощи за целия туристически сектор, който е сред най-засегнатите от кризата и целево подпомагане за хотелиерите, които са основните инвеститори в туризма, казва председателят на БХРА Георги Щерев.

"У нас във фокуса на Министерство на туризма през последните 6-7 години основно бяха интересите на концесионерите, които всъщност играят ролята на посредници с благословията на държавата", подчерта Щерев.

В момента временните стопани на плажовете извиват ръцете на хотелиерите и настояват още сега, до 25 май, да предплатят 50% от чадърите пред хотелите, които предоставят безплатно на своите гости, въпреки че сезонът е несигурен, добавят от БХРА. 

От Асоциацията са търсили контакт със служебния министър на туризма Стела Балтова и зам.-министъра на туризма Даниела Стоева, но към момента не са получили обратна връзка.

"Притеснени сме, че явно вече е прекратен бързият и навременен контакт между бизнеса и министерството и не можем да се надяваме на незабавните реакции в отговор на посочените от сектора проблеми, както бе под ръководството на Марияна Николова и отново се връщаме в епохата на безвремие, бездействие и нечуваемост, позната ни до болка през 6-те години управление на Николина Ангелкова", обясни Щерев

Ако чадърите и шезлонгите не са част от предлаганата услуга и не са включени в туристическите пакети, няма как летните ни курорти да са конкурентни на други дестинации като Гърция, Турция и дори Египет, в които туристите ползват безплатни пособия на плажа, като част от цената на ваканцията си, казва Щерев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови