БХК за бунта в Харманли: Кому беше нужно това?!

OFFNews 25 ноември 2016 в 11:49 14223 20

Българският хелзинкски комитет излезе със изявление до медиите след снощния екшън в бежанския лагер в Харманли.

БХК критикуват МВР и агенцията за бежанците за случилото се последните 24 часа в Харманли.

Изявлението на Комитета без редакторска намеса:

На 24 ноември 2016 г. в бежанския лагер в Харманли се случиха две неща: бунтът на настанените и потушаването му от полицията.

Дали е имало подстрекатели сред настанените лица? По всяка вероятност. Недопустимо ли е хвърлянето на камъни по полицията и рушенето на имущество? Разбира се. Адекватна ли беше употребата на сила и помощни средства от полицията? Отговор трябва да дадат следствените органи и прокуратурата, ако изобщо си направят труда да разследват този въпрос.

По-важният въпрос обаче, който всеки от нас би следвало да си зададе, е:

Кому беше нужно това?!

Кой нагнети напрежение в населението в Харманли с раздухване на слухове и дезинформация за огромна опасност от зараза и болести, удобно асистиран от група медии, свързани с известен на обществото ни олигарх? Кой принуди Държавната агенция за бежанците да извърши фактическо „затваряне“ на бежанският лагер там, въпреки че карантината спокойно можеше да бъде ограничена до определени помещения и единствено спрямо болните хора? Кой изви ръцете на ръководството ѝ с ултиматуми и го принуди затварянето на лагера да стане светкавично, без никаква подготовка и без никаква възможност на служителите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), на неправителствените организации и на доброволците в него да разяснят на хората в лагера защо двора се огражда с бодлива тел, поради какви причини се въвежда пропускателен режим и докога ще продължава тази мярка?

ОТ ДАБ и МВР обявиха, че разследващите органи ще установят кои са били провокаторите на вчерашния инцидент. Ако обаче имаме истинско правораздаване, те трябва да ги потърсят сред т.нар. „патриотични“ партии и организации, които са истинските причинители и които отново си позволиха да говорят от името на цялото население на Харманли, както и от името на целия български народ.

Много са възможните отговори на въпроса защо тази манипулация бе осъществена и проведена в стила на най-добрите тоталитарни инсценировки, но три от тях се изпъкват между останалите.

Първо, наближават избори. Определени партии, които залагат единствено на антиимигрантска, ксенофобска и фашистка реторика, имат нужда да акумулират самочувствие и електорат. Какво по-хубаво от това да организират един контролиран бунт с малко кръв и много медийна истерия.

Второ, България съвсем наскоро получи помощ от 160 милиона евро, значителна част от която се дава на Държавната агенция за бежанците за провеждане на крайно наложителни мерки по подобряване на капацитета за прием и мизерните условия в бежанските лагери. От тази гледна точка сигурно са възникнали значителни апетити да се предизвика оставката на нейното ръководство и в този размътен откъм политическа отговорност момент да се назначи на този пост някоя по-близка до определени партии личност, която да „усвоява“ тези средства – по предназначение, подразбира се.

И последно, нищо не е по-лесно от това, да се отклони вниманието на обществеността и избирателите от политическата некадърност и злоупотреби на управляващите и техните съучастници чрез разпалването на страхове, омраза и насъскване на хората едни срещу други. Този откровено фашистки политически прийом с посочването на външен, „чужд“ враг, който да бъде обвинен за несгодите на обикновения човек от народа, очевидно служи единствено за целите да прикрие някои обективни истини относно провала на сегашната ни политическа класа и нейните злоупотреби на гърба на същия този народ, от чието име партиите говорят с такова упование и умиление.

Кому беше нужно това?

Поетът го е казал преди век и никой не може да го каже по-добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12162

21

Питанка

25.11 2016 в 18:35

И аз да питам:
"Кому беше нужно това?!"

БХК е получли от републиканския бюджет:

2008- от Държавна Агенция за Бежанците- 42 000лв.
2009- от Държавна Агенция за Бежанците-100 000лв.
2010-0
2011- от Държавна Агенция за Бежанците-195 583лв.
2012- от Държавна Агенция за Бежанците- 78 233
има и още интересна информация
http://www.bghelsinki.org/media/uploads/nap_protokol.pdf


21061

16

рамбо

25.11 2016 в 14:55

Няма да е зле тези платени лакеи на мигрантите от Хелзинкския комитет да ги настанят вътре в лагера в Харманли, за да могат да живеят там и да се грижат отблизо за тези, които толкова им са на сърцето. Ще могат да се порадват и на техните културни особености - липса на хигиена, изнасилвания и т.н.

17439

12

мнение от IP

25.11 2016 в 13:17

И никой не говори за кражбата на парите за изхранване на мигрантите. За купуването на хрни на завишени цени. За облажилите се от поръчка за доставка на храни. Никой не говори за нашата кочина. И ръководството на Агенцията за бежанците също е длъжно знае как се използват парите. Всички си мишкуват, докато някой започне да хвърля камъни. Кризата с мигрантите ще свърши, ама ние ще си останем в нашата помия.