БХК отчете застой и нови нарушения в правата на човека през 2013-а

ОFFNews 01 април 2014 в 14:16 3112 3

БХК
Из доклада на БХК за 2013 г.

В повечето сфери на правата на човека в България през 2013 г. се наблюдаваше застой, докато в други има системни и сериозни нарушения. Има и подобрения - по отношение на закриването на домове за деца, което отбелязва ръст.

Това отчита годишният доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за изминалата година.

Най-тежките и най-масовите нарушения са свързани с третирането на търсещи закрила, свободата на изразяване, правата на децата в институциите, свръхупотребата на сила от правоприлагащите органи и употребата на специални разузнавателни средства (СРС).

Сериозни проблеми има с правото на религиозна свобода на мюсюлманите, положението в местата за лишаване от свобода, независимостта на съдебната власт, дискриминацията спрямо етнически и сексуални малцинства, жените, хората с увреждания и други уязвими категории граждани, отчита БХК.

“През 2013 г. имаше отслабване на публичния контрол върху органите за сигурността със засилването на правомощията на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), служба, изпълняваща функциите на тайна полиция. Годината беше белязана и от увеличаване на оплакванията за незаконна и свръхупотреба на сила от полицията”, каза председателят на БХК Красимир Кънев.

Сред проблемите, белязали 2013 година, от комитета отчитат ситуацията с лошите условия за бежанците и ксенофобска реч в разгара на бежанската криза, когато "няколко неототалитарни политически партии активно допринесоха за създаването на враждебна и застрашителна обстановка за етническите малцинства в България".

Макар през годината да не бяха произнесени много решения по жалби срещу България (общо 26) от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), броят на решенията, които се наблюдават от Комитета на министрите на Съвета на Европа като неизпълнени от българското правителство към средата на февруари 2014 г. достигна рекордните 372 решения.

Друг основен проблем е медийната свобода. В класацията на организацията "Репортери без граници" за медийната свобода през 2013 г. България пропадна драстично с още 12 места, като днес тя заема 100-то място (най-лошата ѝ оценка някога) и продължава да е страната с най-несвободни медии в ЕС. 

Закриването на домовете за деца отбеляза ръст. Най-слабото място на реформата на грижата за деца остана превенцията на изоставянето и разкриването на съпътстващи услуги, които да създадат подкрепяща среда за децата и семействата им, за да се предотврати настаняването в институции, отбелязва докладът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!