БГ емигрант в САЩ завеща $3 млн. на родния си град и училище

OFFNews Последна промяна на 20 август 2018 в 16:36 9469 0

Българин, емигрирал преди десетилетия в САЩ, е дарил чрез завещанието си 3 милиона долара на община Лом и на училище в града, съобщава БТА.

Волята на покойния вече д-р Андрей Георгиев е училището, чийто възпитаник е бил - Професионална гимназия "Найден Геров" - да получи 2,5 млн. долара от наследството му. На общината лекарят дарява 500 000 долара.

Парите са преведени по двете сметки преди около месец.

Така д-р Георгиев се превърна в най-големия дарител за община Лом.

По предложение на кмета той ще бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на града. Освен това ще бъде сформиран обществен съвет, който да реши за какво да бъдат разходени дарените на общината средства. Засега преобладава мнението, че с тях може да бъде реновирана спортната зала "Балканиада".

Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на миналия век той емигрира в САЩ и създава там собствена клиника. Постепенно натрупва богатство, голяма част от което завещава на своето училище в Лом и на родния си град. Починал е неотдавна в САЩ. По негово желание дарените средства трябва да се използват за стипендии на талантливи деца от училище "Найден Геров", които са приети за студенти в престижни университети в Европа, САЩ и у нас. От общината и от гимназията в Лом заявиха, че никой друг не е правил такова голямо дарение за тях и съобщиха, че скоро ще открият изложба с материали и снимки за живота и делото на д-р Андрей Георгиев, допълва БТА.

По-рано тази година сходно неочаквано и щедро дарение получи Националната художествена галерия. Българка от САЩ остави в завещанието си около 1,8 млн. долара на културната институция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови