Безработни ще получават ваучери от 660 лв. до 1980 лв. за професионална квалификация

OFFNews Последна промяна на 29 март 2023 в 14:50 3109 0

Снимка pixabay

Стойността зависи от продължителността на курсовете

Заети, безработни и икономически неактивни хора ще могат да получат ваучери за обучение за придобиване на първа, втора и трета степен на професионална квалификация, цифрови и други ключови компетентности.

Това предвиждат проект на постановление на Министерския съвет, който беше одобрен от правителството. Ваучерите ще бъдат от 660 лв. до 1980 лв., като са предвидени и минималните часове, които ще включват обученията. 

За първи път ще се финансират обучения за придобиване на базово, средно, напреднало и високоспециализирано ниво на цифрова компетентност.

Ваучерите за обучение ще се предоставят от Агенцията по заетостта на безработни, неактивни и заети хора, които са представители на целеви групи. Те ще могат да кандидатстват за тях чрез електронната платформа на АЗ.

Ваучерът ще представлява цифров документ с уникален идентификационен цифров код, който ще позволява неговото индивидуализиране и проследяване. Агенцията по заетостта ще продължава да поддържа на електронната си страница публичен регистър на предоставените ваучери.

Хората, получили ваучери, ще имат право сами да избират вида и доставчика на обучението, като стойността на ваучерите зависи от вида и продължителността на курсовете.

За придобиване на първа степен професионална квалификация ваучерът ще е 660 лв. за обучение от не по-малко от 300 учебни часа. За втора степен на професионална квалификация - 1320 лв. за не по-малко от 660 учебни часа, а за трета степен - 1980 лв. за 960 учебни часа.

Постановлението предвижда да се създаде Единен сертификационен център, който ще сертифицира придобитите от обучените цифрови знания и умения. 

Хората, получили ваучери, са задължени да посещават редовно курса на обучение съгласно утвърдения график и да имат минимум 80 на сто присъствие на учебните занятия.

Сертифицирането на придобитите знания и умения ще се извършва чрез изпит по указания, утвърдени от министъра на труда и социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови