Безплатно образование и иновативни специалности в датските университети

OFFNews 08 февруари 2016 в 15:52 3831 0

Безплатно образование и иновативни специалности предлагат университетите в Дания.

Подаването на документи за кандидатстване за бакалавърските и магистърските програми на английски език започна на 1 февруари и ще продължи до 15 март. То се извършва чрез централизираната онлайн система за кандидатстване Optagelse.dk, съобщиха от консултантската фирма "Едланта", която осигурява и безплатно съветване при избора на най-подходящото висше училище и специалности.

Датските университетски програми са много практически ориентирани, всяка осигурява стажове, а вместо държавни изпити завършващите трябва да изпълнят конкретна задача, свързана със специалността им, в дадена компания, разказа Емил Петков, консултант в "Едланта", пред OFFNews. Обучението се провежда в групи, в неформална среда, което допълнително развива аналитичното мислене и уменията за работа в екип. 

Повечето университети и професионални академии в Дания предлагат програми на английски език. За да кандидатствате в Дания ви е необходима диплома за средно или висше образование, както и сертификат за владеене на английски език (TOEFL, IELTS или Cambridge).

Бакалавърска диплома може да се получи по два начина. Ако кандидатът е избрал професионална
академия, е необходимо първо да запише AP degree програма със срок на обучение 2 години. След втората година, при успешно завършване на AP програмата, може да започне т.нар. Top-up програма (която трае година и половина или две) или да приключи обучението си и да постъпи на работа.

След Top-up програмата се получава бакалавърска степен. Такава може да се завърши и в университет след 3-годишно обучение, а след още две години може да се вземе и магистърска диплома.

Висшето образование в Дания се финансира от държавата и студентите от страните от Европейския съюз не заплащат семестриални такси.

От тази година датската държава отпуска стипендия (SU) на студентите от ЕС, които работят най-малко 10 часа на седмица. Средното заплащане е между €12 и €20 на час. Шансовете за намиране на работа са по-големи, ако кандидатът има поне минимални познания по датски език.

Чуждестранните студенти в Дания могат да изучават датски език безплатно или срещу минимално заплщане към езикови центрове, работещи на територията на всяка община.

Средномесечната издръжка на студент в Дания е около €800. При настаняване обикновено се изисква плащането на депозит в размер на 3 месечни наема. Отделно от издръжката има допълнителни разходи, свързани с обучението, например за учебници.

Списък на университетите в Дания вижте ТУК.

Областите на обучение в датските висши училища вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови