Без военен парад в Деня на храбростта и Българската армия

OFFNews 06 май 2022 в 05:30 2063 6

С традиционния водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София, но без военен парад, отбелязаме днес - 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската армия.

В страната по повод празника ще има демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

Водосветът на бойните знамена и знамената светини ще започне в 9 ч. пред паметника на Незнайния воин в София. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. В ритуала ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

След водосвета президентът Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин.

При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Също така военнослужещите от представителните гвардейски части ще преминат в тържествен марш.

Гражданите, които желаят да присъстват, ще имат достъп през ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Забранено е носенето на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия, както и заснемане с дронове (между 8 и 13 ч.). Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани, както и лица във видимо неадекватно състояние, информират от НСО. 

След това в 12 ч. пред Президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Демонстрациите на Военновъздушните сили ще започнат в 10 ч. в трета авиобаза в Граф Игнатиево. Пилоти от 3-та авиобаза и 22-ра авиобаза Безмер ще представят своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25 и ще изпълнят маневрен въздушен бой и непосредствена авиационна поддръжка.

Екипажи от 24-а авиобаза Крумово ще покажат пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, както и ексфилтрация, осигуряване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети „Кугар“.

В 10:20 ч. на Морска гара Варна ще има демонстрации от Дивизиона за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“, Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна. Те ще провеждат операция по овладяване на кораб със заложници на борда му. 

В 10.40 ч. в учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ ще започнат демонстрациите на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции. Те ще представят своите умения при задържане на автомобил и изпълнение на патрулни техники, директни действия за неутрализиране на противостоящи сили с използване на способите „бързо въже“ и „външен товар“ от вертолет „Кугар“, динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции и изпълнение на парашутни скокове на голяма и малка височина (от 1300 м. и от 400 м.) от самолет „Спартан“.

В 11.15 ч. в района на учебен полигон „Ново село“ ще има демонстрации на способности на Сухопътните войски.

В тях ще участват военнослужещи от 42-и механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада, 61-и танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС), както и военнослужещи от 1-а кавалерийска рота от 2-и кавалерийски полк от Въоръжените сили на САЩ. Те ще покажат разузнаване на бойното поле, отбрана на участък от местността, провеждане на контраатака за възстановяване целостта на отбраната и огнева поддръжка.

По повод празника Националният военноисторически музей (НВИМ) обявява вход свободен от 10 до 17 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция. Той ще посрещне своите посетители със специална празнична програма.

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5910

6

Един

06.05 2022 в 12:36

Няма храброст в политици и военни, преклонили са главица на запад. Няма смисъл от такъв парад в наши дни.

615

5

швейк

06.05 2022 в 11:40

Копейкин не се ли е сетил, че не правим парад, защото техниката е в Украйна?

12130

3

borisboris

06.05 2022 в 10:12

Армия нямаше, храброст не видехме. Имаше благоразумно наведени на изток гъзове...

10298

2

AntiZ

06.05 2022 в 10:01

Парад на"храбростта"?! С "главнокомандващ" страхлив путинист и скапана съветска техника. Пълна бутафория!Честито на имениците!

14048

1

voododoll

06.05 2022 в 08:26

Парад на неутралитета и сведената глава?

Такъв не ни трябва!
 
X

Подкастът на OFFNews