Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Без възстановяване на изгубени или откраднати лични документи

OFFNews 18 ноември 2020 в 13:03 2661 0

Преустановява се ревалидирането на обявени за невалидни български лични документи, които преди това са били декларирани като загубени или откраднати, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за българските лични документи, предаде БТА.

Обявени за невалидни лична карта и/или паспорт не могат да бъдат обявени за валидни. Целта е по този начин да се постигне съответствие на информацията за документите в информационната система на МВР, Интерпол и Шенгенската информационна система, се посочва в мотивите за измененията.

Прецизират се и основанията за обявяване за невалидни на лични карти и паспорти, както и се предвижда възможност това да става и по изрично искане на човек, ако има съмнение, че с личните му данни е злоупотребено.

Не бяха приети предложенията на "Обединени патриоти" хората от българските общности зад граница да могат да кандидатстват и да получават лична карта "българин", с която да могат да живеят и работят само на територията на България.

"Идеята е да помогнем и да интегрираме тези наши сънародници в Молдова, в Украйна, в Македония, в Косово, в Сърбия, Албания, Румъния и други държави, заяви депутатът Юлиян Ангелов от ВМРО. Той посочи, че от ВМРО са внесли и отделен законопроект по темата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови