Без камини в София след 8 години, комини в столицата няма да пушат

OFFNews 15 декември 2022 в 10:15 3534 2

Комин

Снимка Архив

СОС създава нискоемисионни зона в столицата

Използването на твърдо гориво за отопление в София трябва да спре напълно до 2029 г. 

Това е записано в наредба за изграждането на нискоемисионни зони в града, която обсъжда Столичният общински съвет днес. 

Първоначалната забрана за употреба на твърдо гориво ще обхване Изгрев, Средец, Оборище, Студентски, Илинден, Красно село, Лозенец, Триадица и Възраждане. От 2030 г. тя вече ще е за цялата територия на Столичната община.

В наредбата е дадено и определението за твърдо гориво. Това са въглища, брикети от въглища и дървесина, с изключение на пелети и брикети от биомаса. 

Гратисният период, в който хората, използващи печки и камини трябва да заменят уредите с екологични, е дълъг, за да стимулира хората да участват в програмите за подмяна на уредите

Към момента Столична община изпълнява 2 проекта за безплатна подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи и гражданите, които желаят могат да подават заявления за включване. 

Най-замърсяващите въздуха автомобили - от първа екологична група с ЕВРО 1 и ЕВРО 2 стандарт, няма да могат да се движат в центъра на София от 1 декември 2023 г. 

От пресцентъра на СОС припомниха, че през лятото групата на "Демократична България" поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете, а председателят на СОС Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси на столицата – ограничаване на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. 

Обсъдени бяха предложенията на общинските съветници от ДБ за изменение в първоначалния проект. Те предвиждат в Зона "Малък ринг" – между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“, от 1 декември 2023 г. да влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. В първа категория попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

За Зона „Голям ринг“ – между булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П. Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има промени от 1 декември 2025 г., когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. – и за тези от втора екологична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

16.12 2022 в 11:36

Дааааа, дървената Мафия вече не само краде и изнася в чужбина дърва, но и произвежда пелети!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!