Без джипове до Седемте рилски езера

OFFNews 13 август 2020 в 17:11 5336 2

Край на джиповете с туристи и търсещи офроуд приключения в района на Седемте рилски езера, съобщи министърът на екелогията Емил Димитров, който присъства на първата копка на сграда за половин милион лева на територията на Национален парк „Рила“. Тя ще бъде база на спасители и информационен център, съобщи БГНЕС.

Контрол дали джипове продължават да се движат в планината ще осъществяват служителите на парк "Рила", както и от РИОСВ-София.

"От днес офроуд Седемте рилски езера и автомивка Седемте рилски езера се затварят. Хората от този лифт нагоре ходят пиша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да я пазим за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случаи линейки може да ползват сервизният път за лифта. За всички други цели има лифт и пътека. Оттук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа", заяви Емил Димитров.

От думите му се разбра, че се възстановява проектът по рекултивация на пътеките в района на Рилските езера. Вече тежка техника няма да се качва в района, а всички материали ще се пренасят с коне.

След построяването на Контролно-информационния пункт (КИП) в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители. Ще се гарантира и присъствието на служители на Паркова охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

2

П

13.08 2020 в 18:27

Извънредна предизборна кампания, а не ситуация. Това трябваше да се случи преди 15 години...когато почна тая простотия...сега ще оправяме пак пътеките от нашия джоб...А тоя Ревизоро е по-зле и от Нено...обичал бил природата, а това "Няма да спра проекта, ако ме питате, знам че това ви е мерак на всички - да ходя като една екологична бухалка и да спирам на кой каквото му хареса" го каза за Алепу...

3767

1

Име на профила

13.08 2020 в 17:49

Брей едно смислено нещо да направят на изпроводяк. Със сигурност с користна цел, и все пак.