Кучешкият лай по-дразнещ от бирата в парка

МВР да спре шума от ромска сватба? Не може, защото булката е честна

OFFNews 19 октомври 2017 в 15:39 9208 2

Всякакви концерти на открито в София да бъдат забранени. В заведенията да няма озвучителни тела, а на столицата да се направи звукова карта. 

Това поиска един от участниците в общественото обсъждане на новата Наредба за обществения ред в София на "Московска" 33. 

Шумът е основен дразнител за столичани, стана ясно още на обсъждането.

Радослав Крумов призова да се прецизират текстовете така, че да се уреди дейността на ресторанти и питейни заведения, които използват озвучителни и високоговорителни уредби при организирането на сватби и кръщенета. Три дни роми вдигат сватба, гърми, целият квартал не може да мигне. Оплаквал съм се в Първо РУ - и знаете ли какво ми отговарят? "Не можем да ги спрем", питам защо, отговорът: "Защото булката е честна." Могат да се видят на камерите от управлението, разказа Крумов. 

Жителка на Лозен пък поиска наредбата на регламентира шума от лая на дворни кучета. Мая Раева представи изследване от лицензирана лаборатория за измерване на шума, според което при норма от 35 децибала, шумът от кучешките гърла бил 80 децибала. При затворени прозорци на къщата ми, подчерта Раева. Едно куче, за да лае 3 часа без прекъсване, нещо не е наред, обясни жената.

Съдът обаче е отменил частта от друга наредба на столична община, която регламентира проблема, защото магистратите са преценили, че не е от компетенцията на общината. Председателят на комисията по ред и сигурност Иван Илиев, който е сред вносителите на наредбата, обеща, че ще се търси начин документът да окаже дисциплинираща роля за стопаните на кучета. 

Участник в обсъждането предложи промени, които да позволят на хората да изтупат чаршафите и каренцето си от балкона, но не и покривката с трохите от масата. Както и да не стане така, че майки, които чистят нослетата на бебетата си с Бейби вак (аспиратор за нос, който се включва към прахосмукачката - б.р.), да бъдат глобени заради шум от електрически уред между 14 и 16 часа. 

Общинският съветник Венци Мицов предложи забраната за употреба на алкохол по улици и в паркове да отпадне, защото "безредици могат да създадат и хора, които пият минерална вода". Илиев се съгласи, че текстът се нуждае от прецизиране и може и да отпадне от окончателния вариант на наредбата. 

"Група 5" внася предложение да се създаде работна група, която да изработи правила за дейността на уличните артисти, каза още Мицов. Млада дама, която обясни, че е завърнала се от чужбина циркова артистка, постави въпроса за възможността да изпълняват триковете си по платната на столичните булевард, докато колите са спрели на червен светофар. Присъстващите униформени от СДВР и Общинска полиция обаче се обявиха категорично против. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.10 2017 в 18:42

А пък лаят на общинските съветници как дразни, ако знаете само, ...