Бедствено положение и в Симитли и Гърмен

Хотелите в Огняново са затворени, разрушени пътища в Смолянско

OFFNews 13 декември 2021 в 07:50 2845 0

Снимка Областна администрация-Смолян

Осем населени места в Гърмен са без вода след скъсан водопровод заради обилните валежи, в общината е обявено бедствено положение. 

Скъсан е главен водопровод от река Тувча, може да се наложи отново да затваряме детски градини и училища, обясни кметът на община Гърмен по БНТ.

Почти всички хотели в Огняново са пострадали заради покачването на нивото на р. Канина. Има съборени мостове, паднали подпорни стени, прекъснат път и наводнени къщи на територията на общината. Ако водопроводът не бъде оправен, всички хотели в Огняново ще останат затворени.

Продължава работата по отстраняване на причинените в нощта срещу неделя щети от проливните дъждове и силния вятър в различни райони на страната. 

Частично бедствено положение е обявено в Садово, след като дигата на река Чая се скъса на три места и заля стотици декари земеделска земя. Под вода са и новоремонтирани общински пътища. „Вчера от „Напоителни системи” направиха обход, надявам се днес да започнат работа. Докарали са и техника, но това не решава проблема, тъй като дигата на реката е изцяло компрометирана през годините”, каза кметът на Садово Димитър Здравков. 

В Смолянска област все още има селища без достъп, три от тях са без ток. В общините Неделино, Девин и Смолян е обявено бедствено положение. Заради огромните щети нанеси по пътната инфраструктура са въведени ограничения за движението по републиканската пътна мрежа.

Частично бедствено положение е обявено и в община Ардино, където заради проливните дъждове и ураганния вятър на много места има активизирали се свлачища, отнесен е мост над река Арда край село Китница, прекъснати са пътищата за 6 населени места. От повишеното ниво на реката са нанесени значителни щети на инфраструктурата в района на туристическата атракция „Дяволски мост“. 

Най-засегнатите общини са Смолян и Девин. Село Мугла е откъснато. Вчера от Общината са успели да пробият и да доставят хляб, продукти от първа необходимост и лекарства. До селата Триград, Жребево и Кестен няма достъп. Има такъв по горски пътища. Към момента няма бедстващи хора, каза областният управител на Смолян Стефан Сабрутев по Нова тв. 

От полунощ е в сила извънредно положение на територията на Община Петрич. Заповедта на кмета Димитър Бръчков идва след обстоен анализ на значителните материални щети, които придошли дерета и свлечена земна маса нанесоха върху общинската пътна инфраструктура и имоти на граждани- сгради, оранжерии, земеделски площи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!