БДЖ пуска ретро локомотива Баба Меца за Цветница и Лазаровден

OFFNews 28 март 2017 в 12:34 11481 2

Баба Меца

В съвместна кампания на БДЖ и Министерството на туризма най-мощният парен локомотив в Европа - Баба Меца, ще направи две атракционни пътувания за Лазаровден и Цветница по маршрут от София до Кюстендил и обратно и до Черепишки манастир.

Тенденциите сочат, че туристите от цял свят проявяват завишен интерес към организираните екскурзии с влак. Това от своя страна ще доведе до по-висока посещаемост на населените места, на които има жп спирки и гари. Подобни пътешествия са неразделна част от културно-историческия и кулинарния туризъм, а общините ще имат възможност да се представят пред по-голям брой чуждестранни и български гости. 

Първият туристически пакет с ретро локомотива Баба Меца е по маршрут София-Кюстендил. С подкрепата на Министерството на туризма, на гарата в Кюстендил пътниците ще бъдат посрещнати от програма и гидове, които ще помогнат на всеки гост да се отправи към забавление, което го интересува. На гарата пътуващите ще разполагат с достатъчно време да снимат уникалната машина.

В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е много по-трудна от всеки друг вид ремонтна дейност. В България чуждестранните туристи плащат едноседмични пакети на цени, които започват от 350 евро на човек. 

Парният локомотив от серията 46.03, е най-мощният в Европа, а неговата колосална система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света. Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи и поетът Никола Вапцаров. След 55 години работа, Баба Меца спира да пътува. Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев и от двама негови помощници и от 2015 година отново вози влакови композиции. Наречен е Баба Меца, заради огромните си размери и изключителна тяга. Върху неговото 150 тонно тяло се упражнява 90 тона спирачна сила.

Билети за атракционните пътувания могат да бъдат закупени от билетните каси на БДЖ в столицата. Цената на билет за отиване и връщане до Кюстендил със запазено място е 43,00 лв. Влакът ще спре на Радомир, където за половин час Баба Меца ще бъде технически обслужена и ще продължи към Кюстендил. За любителите на природата са предвидени две спирки: на Земен – за Земенски манастир и на Скакавица – за едноименния водопад. Тръгването от гара София на 8 април, събота, е в 8:55 ч., а връщането обратно към София е в 15:05 ч.

Цената за двупосочен билет до Черепишки манастир е 31,00 лв. Тръгването на 9 април, неделя, е в 9:30 ч. сутринта. Влакът ще пристигне на спирка Черепиш в 11:50 ч. Връщането ще е в 15:05 ч.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  16193

  2

  SC

  28.03 2017 в 14:50

  Туй то. Електрическите локомотиви се самозапалват, на дизеловите им крадат нафтата и накрая май цялото БДЖ ще остани само на парни.

  9026

  1

  Железница

  28.03 2017 в 14:50

  Браво Ице ! Спирането на концесията за летището ще избием с Баба- Меца-Тур.
  Няма що! Перспективата за България свети обгърната в парна тягаа.
  А между другото защо пак процедура за рамков договор за драгирането на р. Дунав. Пак пусна в ход рамковите договорчета. Нищо ново не научи в НКЖИ , освен как да разпределяш между нашите и моите.
  Дано те махне Б.Б от местото ти , но като ти гледаме хъса за "работа" и натягане току виж те калесал....
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх