Бащи протестираха за равноправие пред Арменския дом в София

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2014 в 18:34 1735 2

Бащи излязоха днес на протест пред сградата на Арменския културен дом в София, в символичен опит да се оплачат на арменския поп, съобщи БНР. 

Бащите искат да бъдат признати като равноправни родители и нуждата от осъзнаване на важната им функция в изграждането на децата като личности. Те поискаха и въвеждане на споделено родителство за децата на разведени майки и бащи.

Всеки втори брак у нас завършва с развод, обясни Марко Луканов, председател на фондация "Бащи за отговорно родителство". Той изчисли, че в случаи, когато родителските права се присъждат на майката, бащата вижда детето си приблизително четири дни в месеца.

Решението на проблема, според Стоян Колев, се нарича споделено родителство:

Това означава да се разделят родителските права на две или времето, в което детето прекарва с единия и с другия си родител да се раздели по равно. В повечето европейски държави това вече го има в закона. В нашия закон това нещо отсъства и съдиите никога не го присъждат точно с такова основание.

Колев обясни, че ако протестът няма ефект, ще има гражданско неподчинение.

Днес православната църква прославя Света Богородица като майка на Спасителя. На този ден църквата отдава почит и на Свети Йосиф - бащата, отгледал Божия син. Затова 26 декември е Ден на бащата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.12 2014 в 01:47

Дръвчо е типичен предствител на юридическия гьонсуратлък в България. Децата имат нужда от активното участие на бащите им в тяхното възпитание, а към момента в огромен процент от случаите скъпите им майчици ги използват като оръжие от последна инстация за тормоз и изнудване на бащите им.

27.12 2014 в 00:38

Вместо да досаждат на арменските колеги, не е зле да осъзнаят някои реалности мЪжете.

Първото е, че децата ги отглежда и възпитава майката. Татковският принос е много хубаво нещо ама при липса на възможност да съгласуваш линията на възпитание с майката най-доброто е да не пречиш.

Второто е че споделеното родителство е като всяка друга споделена отговорност. В българското общество категорично няма критична маса индивиди които да могат да вършат важна работа без да теглят чергата към себе си.

То е ясно че някои майки не са стока, ясно е и че съдът няма божествени способности, но не бива да се забравя че фундаментът на българското семейно право са интересите на децата. Именно децата, а не някой от родителите (колкото и важен да се мисли той), не бабите, не обществото и не някой друг. Ако не им харесва тази първопоставеност на децата в семейното право, требе да се развеждат в друга държава.