Барометър: Мнозинството иска втори лифт в Банско и е против Истанбулската конвенция

OFFNews 30 януари 2018 в 12:30 5555 11

Най-значимият проблем на обществото ни са ниските доходи. Така смятат 68 на сто от българите, според проучване на Барометър България. 

На второ място анкетираните поставят социални въпроси (61%) и бюрокрацията/тромавата администрация ( 58%). Четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването. Чак на пето място по важност е корупцията - 44 на сто. 

Проучването е проведено между 20 и 24 януари сред 986 души, уточняват от Барометър България. 

Аргументите за ратифициране на Истанбулската конвенция, особено в частта ѝ касаеща „третия пол“, категорично не срещат симпатиите на българите. Видимо представянето от привържениците на нестандартните сексуални ориентации на конвенцията като документ, защитаващ правата на жените, не се възприема от по-голямата част от българските граждани. Допълнително позицията против конвенцията в този ѝ вид, изразена от лидерите на две от основните политически формации - Обединени патриоти, участник в управлението на страната, и на опозиционната БСП - втвърдява отношението на противниците на Истанбулската конвенция. Категоричната позиция на БПЦ, както и другите християнски и ислямски деноминации, допълнително подсилва крайното мнение на българското общество „против“ конвенцията. 

Вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите, вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще. От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу „зелените“ ограничения, които спират икономическото развитие. Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки, пишат от Барометър България. 

Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите. Затова и е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително. Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие. Реверансът, направен от Доналд Туск, с речта му на български език определено предизвика допълнителни симпатии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11568

11

PetarD

13.02 2018 в 19:27

Не знаех, че има против втори лифт. Но ако бяха питали, дали искате Пирин да стане един по-голям Слънчев бряг, дали пак щяха да са такива отговорите? Страшна манипулация. Истан...квото беше там, да я махат. Но виж, да сложиш на първо място доходите и на последно корупцията показва, че не сме много по-напред от мургавите в цивилизационно развитие - дай пари. Процесът на изкарване на блага/пари не ни интересува, искаме наготово.

12450

10

Alicante

13.02 2018 в 16:02

Тая социология е плод на дълбоко бъркане в носа.... 68 подкрепяли. Да не проведохте анкетата сред парламентарната група на ГЕРБ и патрЕотите?

12435

9

Jinx

30.01 2018 в 21:47

За щастие мнозинството българи са с акъла си за разлика от ония толерасти и зелени олигофрени, които се скъсват от протести заради безумни начинания.

12082

7

leomesi

30.01 2018 в 14:57

и аз съм един от мнозинството значи!

25665

5

Victimized

30.01 2018 в 13:50

Тези които искат да бъдат културно претопени са свободни да се заселят там където желаят. Налагането на нещо което даден народ не желае е тоталитаризъм, и след всичките ви приказки за демократичния ЕС, тези напъни на медии и политици да ратифицират конвенцията са идеален пример защо голяма част от хората не желаят нов голям брат, който да им налага морал, ценности и изцяло нов мироглед, срещу мизерни икономически помощи които така или иначе отиват в ръцете на малцина.
Точно тези малцина които всячески натискат ратификацията на документа....

12038

3

косата

30.01 2018 в 13:08

В българската нова митология, понятието "джендър" успешно се нареди до познатото "караконджул". ;)