БАН представя прототипа на българската COVID-ваксина

OFFNews 18 март 2021 в 08:33 2685 0

Българската академия на науките ще покаже свои разработки, готови да се превърнат в успешни бизнес решения. В рамките на форума под надслов "Наука за бизнес" ще бъдат представени и съвместни проекти с предприятия, успели да се наложат на пазара, както и научно-приложни продукти и технологии на изследователи от Академията.

Акцентите на събитието са разработката на PCR китове за детекция на патогени, прототип на ваксина за COVID-19, както и преносимо устройство за сухо обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии.

Наред с това участниците ще имат възможност да разберат повече за разработената у нас биокерамика, произведена по технология, използвана на Международната космическа станция, както и демонстрация на робот.

С редица презентации събитието ще покажат най-интересните проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро и топло производство, съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост.

Основната мисия на „Наука за бизнес“ е да подпомогне сътрудничеството между българската наука и бизнеса и ще събере на едно място във виртуалното пространство представители на институциите, лабораториите, Единния център за иновации на БАН и десетки български предприемачи.

Събитието се организира съвместно с Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!