БАН избра министъра на образованието за академик

Александра Маркарян 26 октомври 2021 в 12:38 1348 0

Снимка Александра Маркарян, архив

Министърът на образованието и науката стана академик. За такъв го избра Събранието на академиците на Българската академия на науките вчера. Заедно с проф. Николай Денков новите академици са четирима. Те са в областта на природоматематическите науки.

Проф. Денков е избран в отделението по природоматематически науки, направление "Химически науки". Представен е така:

"Роден е през 1962 г.

Световноизвестен учен в областта на химията – колоидно-дисперсни системи и техните приложения в индустрията и бита. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“- Факултет по химия и фармация. През 2018 г. е избран за член-кореспондент на БАН".

В направление „Математическите науки“ академик става Олег Мушкаров. За родения през 1951 г. математик от БАН пишат:

"Математик на световно равнище, с научни приноси в такива модерни области като диференциалната геометрия, многомерния комплексен анализ и математическата физика, които са високо ценени в света. Със значим принос в издигането на равнището на извънкласната работа по математика с талантливи ученици в България и в чужбина. Работи в Института по математика и информатика на БАН. През 2012 г. е избран за член-кореспондент на БАН".

В направление „Физически науки“ академик става Николай Витанов. Той е роден през 1964 г. Визитката му гласи: "Водещ учен в света по квантова информатика и кохерентен контрол на квантови системи. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. В момента е заместник-ректор по научната и проектната дейност на Софийския университет. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН".

В направление "Химически науки" е избран и Константин Хаджииванов, роден през 1958 г.

"Световнопризнат учен в областта на химията на повърхностите, която е в основата на важни процеси като адсорбция и катализ. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Института по обща и неорганична химия на БАН. През 2012 г. е избран за член-кореспондент на БАН", пишат оттам за него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови