Българското малцинство в Сърбия иска да се обедини

OFFNews Последна промяна на 22 септември 2015 в 15:53 4365 4

Снимка Wikimedia

Българи пред паметника на Левски в Босилеград.

Сдруженията на българското национално малцинство в Сърбия са започнали действия по обединяването си в единна асоциация, съобщиха от президентството.

Идеята е подкрепена от вицепрезидента Маргарита Попова, която днес бе на посещение сред българите в Сърбия по повод честването на 107 г. от независимостта.

Идеята беше представена по време на среща на вицепрезидента в гр. Ниш с генералния консул на страната ни в града Атанас Кръстин и ръководствата на сдруженията на българското национално малцинство „Балкан“ и „Цариброд“ в Ниш. От 20 до 22 септември вицепрезидентът беше на работно посещение в Република Сърбия, където се включи в тържествената програма, организирана от българските Културно-информационни центрове в Босилеград и в Димитровград в навечерието на Деня на Независимостта на България.

"Регистрацията на Асоциацията е в процес на подготовка и целта ни е по-голяма сплотеност и авторитет на българските дружества в работата им за подпомагането и единството на българската общност в Сърбия", коментираха от дружествата.

„Сред българската общност тук заедно с вас има лекари, учители и интелектуалци и вие сте лидерите, които могат да поведат българското национално малцинство към възраждане на духа“, обърна се вицепрезидентът към ръководителите на организациите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.09 2015 в 21:18

o_sando, няма да влизам в дълги обясения, но ще е същото като 200 мил. пакистанци ревнат че са индийци.

22.09 2015 в 17:00

Ако се заселят у нас ще си направя селфи с тях.На чужд терен непоканен не става хубаво селфи.

22.09 2015 в 16:41

... а в татарстан, башкирия, кабардино балкария, крим и т.н. има български мнозинства. И като ревнат с пълен глас: ние сме Българи!
тогаз кво ли ше ни обясни лустратора?
:)

22.09 2015 в 16:10

Сетила се Мара да се побара -> българите в Сърбия са сръбски граждани, и колкото и да ми се гади от сърбите рано или късно ще напуснат орбитата на РашкаГовняшка и ще разберат че са една малка държава без никакъв авторитет, но ще бъдат в Европа, защото е важно и за нас и за тях а тогава дали има малцинства или не на една територия няма да има никакво значение, всичко друго е нагнетяване на излишно напрежение- > кой ли има нужда от това, реторичен въпрос -> инчХуйло!!!