Българското малцинство в Сърбия иска да се обедини

OFFNews 22 септември 2015 в 15:53 5069 4

Снимка Wikimedia

Българи пред паметника на Левски в Босилеград.

Сдруженията на българското национално малцинство в Сърбия са започнали действия по обединяването си в единна асоциация, съобщиха от президентството.

Идеята е подкрепена от вицепрезидента Маргарита Попова, която днес бе на посещение сред българите в Сърбия по повод честването на 107 г. от независимостта.

Идеята беше представена по време на среща на вицепрезидента в гр. Ниш с генералния консул на страната ни в града Атанас Кръстин и ръководствата на сдруженията на българското национално малцинство „Балкан“ и „Цариброд“ в Ниш. От 20 до 22 септември вицепрезидентът беше на работно посещение в Република Сърбия, където се включи в тържествената програма, организирана от българските Културно-информационни центрове в Босилеград и в Димитровград в навечерието на Деня на Независимостта на България.

"Регистрацията на Асоциацията е в процес на подготовка и целта ни е по-голяма сплотеност и авторитет на българските дружества в работата им за подпомагането и единството на българската общност в Сърбия", коментираха от дружествата.

„Сред българската общност тук заедно с вас има лекари, учители и интелектуалци и вие сте лидерите, които могат да поведат българското национално малцинство към възраждане на духа“, обърна се вицепрезидентът към ръководителите на организациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!