Къде изчезнаха врабчетата?

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Венци Мицов 28 май 2023 в 11:09 9746 1

В студиото на подкаста „Истории за доброто“ с водещ Венци Мицов е Елица Иванова от "Българско дружество за защита на птиците".

"Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Презастрояване, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяване на въздуха – това са само част от причините, поради които числеността на врабчетата в градовете намалява.

Затова и все по-често се чува въпросът - Къде изчезнаха врабчетата?" - с тези думи ни посреща сайта на най-старата неправителствена организация у нас - "Българско дружество за защита на птиците"

Защо броенето на врабчета е толкова важно и какво можем да разберем за природата и баланса в нея след като видим тенденциите сред птиците?

В студиото на подкаста „Истории за доброто“ с водещ Венци Мицов е Елица Иванова от "Българско дружество за защита на птиците".

Каква е методиката, по която се броят врабчетата и какви са тенденциите, които виждат от неправителствената организация?
Защо е важно да живеем в баланс с природата?

Кои са спечелените и кои - загубените битки на природозащитните организации от неправителствения сектор у нас?
Кои видове птици са напълно изчезнали у нас и кои са вън от опасност?

Кои са основните врагове на птиците?

Всичко това в епизода на подкаста „Истории за доброто“ с водещ Венци Мицов и гост Елица Иванова от "Българско дружество за защита на птиците".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

1

borisboris

28.05 2023 в 13:01

Врабчетата "изчезнаха", защото БДЗП работИ по един проект за много пари, който да докаже въпросната теза. Това интервю вероятно също ще влезе в отчетите по проекта. Иначе не, врабчетата не са изчезнали. Разходете се в който и да е софийски парк или кое да е село, за да видите цели ята.