Българските спасители вадят живи хора изпод руините в Турция (видео)

OFFNews 09 февруари 2023 в 21:57 6315 1

Българските планински спасители извадиха жив човек изпод руините в Антакия

Снимка ПСС - FB

Българските планински спасители извадиха жив човек изпод руините в Антакия

Българските планински спасители, които са в Турция, извадиха жив човек изпод руините на сграда в град Антакия, съобщиха от Планинската спасителна служба.

„В Антакия, където се намира екипът в момента, при първото претърсване на разрушена сграда немската овчарка Норд е подала сигнал на своя водач Атанас Уков от отряд Банско. Индикацията е потвърдена и от белгийската овчарка Нико - с водач Любчо Джолев от отряд Разлог. Резултатът - един човешки живот е спасен след четири дни под отломките“, съобщават от ПСС.

На 6 февруари вечерта екип от 12 спасители и пет кучета от ПСС към Българския Червен кръст отпътува за Турция, за да се включи в спасителните дейности след земетресенията в южната част на страната.

По-рано днес от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщиха, че съвместно с местни екипи са успели да извадят живи четиригодишно дете и възрастен под останките на сграда.

„Доктор Веселин Йолов, служител на Медицинския институт на МВР, който е част от нашия екип в Турция, имаше трудната задача да окаже съдействие и пряко да участва в сложна хирургична и животоспасяваща интервенция. Благодарение на неговите действия, пострадал човек получи втори шанс да оцелее. Всички действия на българските пожарникари и спасители се координират с представители на местната власт“, съобщават от ГДПБЗН.

Общо 78 служители на ГДПБЗН са на територията на Турция в момента и са изградили своя лагер на стадиона в град Бесни, съобщиха от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови