Българският национален отбор по физика се връща с три медала от международната олимпиада в Лисабон

OFFNews 28 юли 2018 в 16:49 5932 0

Три медала спечели българският отбор на Международната олимпиада по физика (МОФ), която се проведе в португалската столица Лисабон от 21 до 28 юли, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Освен с медалите - два сребърни и три бронзови - олимпийците ни се връщат тази вечер от най-голямото и важно състезание по физика и с две почетни грамоти.

Националният отбор по физика този сезон бе в следния състав:

● Георги Александров, 11 кл., СМГ, София - сребърен медал;

● Иво Петров, 10 кл., СМГ, София - сребърен медал;

● Стефан Иванов, 11 кл., ППМГ, Бургас - бронзов медал;

● Руско Русков, 12 кл., АЕГ, Бургас - почетна грамота;

● Владислав Стефанов, 12 кл., МГ Плевен - почетна грамота.

Техните ръководители са проф. Мирослав Абрашев и гл. ас. Нено Тодоров от Физически факултет на Софийския университет.

Състезателната част на МОФ се провежда два дни. Теоретичната част включва 3 задачи в няколко физични направления, с които състезателите трябва да се справят за 5 часа. Практическата част е една или две задачи, за които учениците имат 5 часа.

Задачите подготвя страната домакин и одобрява международният борд. Четирима от физиците на IPhO бяха част и от отбора за Европейската олимпиада по физика в Русия през май, откъдето всеки от петимата състезатели се завърна с медал.

В тазгодишното 49-о издание на олимпиадата участваха над 400 ученици от 90 държави.

България е една от учредителките ѝ през 1967 г. и всяка година резултатите на националния ни отбор говорят за добрата му целогодишна подготовка. Към 2018 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 122 медала: 14 златни, 40 сребърни, 68 бронзови медала, както и 61 почетни грамоти. Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983 г. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и участва във всички 49 издания на олимпиадата оттогава насам.

През последните две години състезателите се подготвят в нова оборудвана лаборатория. Центърът за подготовка на ученици и учители предлага необходимите съоръжения за изследване и решаване на задачи.

Ако желаете да подкрепите българските олимпийски отбори по природни науки, изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS OLYMP на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1).

________________________________________

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки към 2017 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 821 медала - 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови