Български трафикант на бебета е арестуван в Гърция

OFFNews 21 август 2020 в 13:44 2032 0

Арестуваха български трафикант с висяща заповед за арест за търговия с бебета в Гърция, съобщи Нова телевизия. 

В събота се е провела акция в района на Лариса, където се намира един от каналите за трафик на бебета. По време на нея е задържан български гражданин от ромски произход.  

Цената за незаконното осиновяване варира от 25 000 до 28 000 евро. От осиновителите биологичните майки получавали между 4 000 и 5 000 евро.

Към момента се смята, че мъжът е основният координатор на канала.

Обикновено бременните се извеждат от България и се настаняват в квартири. Разходите по цялата издръжка на бременната жена се поемат от осиновителите на детето. Другият вариант е, жените забременяват директно в Гърция и отново разходите се поемат от осиновителите.

Има два варианта, които се прилагат при раждането. Единият е след раждането майката се отказва от детето и то бива осиновявано. Вторият вариант е, при самото раждане детето се записва с данните на осиновителите.

В Гърция сурогатното майчинство е законно. Незаконен е начинът, по който жените се намират и се експлоатират до раждането. Обикновено престъпната група е намирала млади ромки в България със сериозни финансови проблеми и ги е убеждавала да продават своите яйцеклетки или да станат сурогатни майки. 

На 5 август беше арестувана и българка при преминаване на ГП "Промахон", за която се твърди, че също член на една от престъпните вериги за набиране на млади ромки в България за сурогатно майчинство.

В схемите участват гръцки адвокати, лекари, акушери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови