Български математици с куп медали от олимпиада в Хонконг

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2015 в 19:19 5403 2

Ученици до 13-годишна възраст от Софийската математическа гимназия спечелиха две първи места - за купата „Льон Кук” и в отборното решаване на задачи в Хонконг, Китай. 

Индивидуално те прибраха в България още два сребърни и три бронзови медала от олимпиадата, съобщи Нова ТВ.

Това е поредно отличие за български ученици по математика.

„Състезанието е международно и има представители на много държави. В последния месец и половина всеки ден решавахме задачи, послед - спорт и след това пак - задачи”, разказа един от участниците Мартин, малко след като пристигна на летището в София.

„Всяка събота работим задължително и освен това ни се налага да работим и в неделя понякога. На тези състезания не изпитват децата на учебен материал, а проверяват дали децата могат да мислят” , заяви Елена Киселова, един от учителите, подготвяли децата.

"Учениците започват да работят от втори клас и много малко от тях стигат до тези международни състезания. Ще видите, че след 2 години част от тези деца ще са на Балканиада", каза още учителката на медалистите от олимпиадата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.07 2015 в 02:02

Познато. По олимпиадите медали, награди, после университет и накрая се оказва, че за разлика от Франция, Русия и САЩ, в крайна сметка БГ не е произвела дори 1 математик от наистина световна величина. Причината е проста: каквито и задачи да се дават на тия олимпиади, материалът до 6-7 клас е ограничен. В рамките на тоя ограничен материал нашите го дават доста добре. Да сте чули обаче българин да е спечелил състезанието Пътнам? А в САЩ по правило отиват най-добрите ни студенти по математика. Затова ми се налага да кажа, че по истинските критерии в науката - брой престижни и дори революционни публикации, които да обърнат представите - нашите математици не са тъй водещи както им се иска. Произведете ми, драги образователи, някой от ранга на Шломо Стернберг, Соболев или Понтрягин, и тогава се тупайте по гърдите че сме най-добри. Не сме!!! Адмирации за олимпиадата, но предстои още много работа!

17.07 2015 в 20:38

Тия учат математика , както се учи при Тео физика.

А тези които имат други дарби,
като фризьорство, шофьорлък, шиене на дрехи и др.
да не учат в Математически Гимназии.
Нека да учат в техникум
по автотранспорт, за шивачи и за фризьори и
ако наистина имат талант, могат да станат известни като Сена, Коко Шанел и стилист Капанов.