Български и холандски военни самолети на Граф Игнатиево (снимки)

Боян Георгиев 15 април 2022 в 15:49 1967 0

Снимка Боян Георгиев

Българските и нидерландските военновъздушни сили показаха изпълнение на задачи по усилена охрана на въздушното пространство в авиобаза "Граф Игнатиево" в четвъртък. 

"Четири самолета F-35 бяха пребазирани на 6 април от Нидерландия в България за предстоящото изпълнение на мисия по усилена съвместна охрана на въздушното ни пространство. Това е ярко доказателство за ангажираността на нашите съюзници от Нидерландия към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към охраната на въздушното пространство", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На събитието присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут. То се проведе в четвъртък - 14 април, на медийния ден за съвместното изпълнение на задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing).

"Мисията по усилен Air Policing се носи от няколко години в отговор на променената среда на сигурност по Източния флаг на НАТО. Алиансът непрекъснато се адаптира, адаптират се и колективните механизми за сигурност", посочи адмирал Ефтимов.

Той припомни, че българските Военновъздушни сили вече са изпълнявали успешно задачи по съвместна охрана на въздушното пространство със сили и средства от военновъздушните сили на САЩ и Италия, а в началото на тази година - със своите колеги от Испания.

"Нидерландия е горда да бъде част от екипа по охрана на въздушното пространство. С четири изтребителя F-35 и около 100 души личен състав тук, в авиобаза "Граф Игнатиево", ние приемаме изпълнението на бойно дежурство в НАТО, работейки в тясно взаимодействие с нашите приятели и съюзници от българските ВВС", каза командирът на Военновъздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут.

Той благодари на българското правителство, на Министерството на отбраната и на авиобазата за домакинството: "Направихте всичко възможно, за да ни накарате да се почувстваме добре дошли и у дома си". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!