Българска делегация се среща с папа Франциск

OFFNews 24 май 2023 в 08:45 894 0

папа Франциск

Снимка БТА/АП

Негово Светейшество папа Франциск

Парламентарната делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, ще бъде приета днес от Негово Светейшество папа Франциск на традиционната аудиенция във Ватикана по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Преди това председателят на Народното събрание ще разговаря "на четири очи" със Светия отец. По-късно Росен Желязков ще се срещне с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев ("Възраждане") и Филиз Хюсменова (ДПС), председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ "Продължаваме промяната-Демократична България" Атанас Атанасов, секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова и председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, както и представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

След аудиенцията при папа Франциск българската делегация ще присъства на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе".

Службата ще бъде водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний с участие на духовници от Българската православна църква и семинаристи от Софийската духовна семинария, както и представители на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

След това е предвидена среща на председателя на парламента Росен Желязков с държавния глава на Суверенния Малтийски орден Джон Дънлап. По-късно българската делегация ще посети базиликата "Санта Мария Маджоре" и ще бъдат поднесени цветя пред българската плоча, където през IX век славянските книги са получили официално признание от папа Адриан II.

По време на визитата си в Рим депутатите ще се поклонят и пред паметника на Иван Вазов на площад "Торвалдсен". Вчера те поднесоха венец пред паметника на Капитан Петко войвода на хълма на гарибалдийците в италианската столица.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него делегация ще разговарят днес и с председателя на Камарата на депутатите на Италианската република Лоренцо Фонтана. Народните представители ще присъстват на приема в българското посолство в Рим по повод 24 май и ще поднесат цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови