Българка и бебето ѝ не могат да се приберат от Сърбия

OFFNews 27 януари 2023 в 09:37 6409 0

Боряна Водиченска и бебето ѝ

Снимка bTV

Боряна Водиченска и бебето ѝ

Българка и бебето ѝ се оказаха блокирани в Сърбия заради неуредени документи и не могат да се приберат у нас.

Боряна Водиченска ражда преждевременно в Сърбия в началото на октомври миналата година. Тогава тя пътувала от Германия за България, но в Ниш получила болки и я посъветвали да остане в болница. Терминът ѝ бил в началото на ноември. На третия ден от престоя тя получила силни контракции и родила детето, разказа жена в интервю за Bulgaria On Air и bTV.

Бащата на детето изчезва няколко месеца по-рано, а паспорт на бебето може да бъде издаден само с писменото съгласие и на двамата родители.

Жената казва, че с бащата, който официално е неин съпруг, са били в добри отношения в Германия. Като сръбски гражданин той е трябвало на всеки три месеца да се прибира в Сърбия. Преди 7-8 месеца той се прибира в родината си, но е закъснял с няколко дни. Обажда се на Боряна и казва, че вече има черен печат за Германия. След това се чуват, но рядко и накрая той изчезва.

Генералният ни консул в Ниш Димитър Цанев коментира, че без дело няма как да се издаде документ на детето без подписа на единия родител. „Детето съответно е и сръбски граждани. Ако му бъде издаден сръбски паспорт, също може да пътува до България, но и тяхното законодателство не позволява тази хипотеза“, уточни консулът.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови