Българка е участничка в паневропейския проект Road Trip

Осем младeжи, два маршрута, една Европа. Следваща спирка е България

OFFNews 25 септември 2019 в 11:46 1906 0

За втора поредна година стартира проектът Road Trip, който обединява осем младежи в петседмично приключение на Стария континент през август и септември. Придвижвайки се с ван от Ирландия до Кипър, авантюристите имат възможността да опознаят Европа, включително и България.

Пътувайки по своя маршрут, Панос, Олга, Уайнанд и Селина от екип „Calma“ пристигат в България на 25 септември. За пръв път в проекта е избрана да участва и българка - 22-годишната актриса Даяна, любител на спорта, книгите и поезията. Тя е избрана за презентатор на екип „Travelbugs“ и ще пътува по маршрута от Финландия до Испания.

Иновации, наука и изследвания в София

На 26 септември авантюристите посещават следващата дестинация, за да разкрият духа на града, който расте, но не старее – София. Към тях се присъединяват и любимите на българските младежи инфлуенсъри Павел Колев и Христо, познат като Ицака. По време на своето търсене на иновации и местни предприемачески инициативи младежите посещават първия научен и технологичен парк в България - Sofia Tech Park. Пътешествениците посещават start-up компании, срещат се с предприемачи и научават за работата на регионални и национални научноизследователски и иновативни компании, базирани в България, но осъществяващи дейността си както на Балканите, така и в цяла Европа.

Четиримата младежи споделят опита си с всички млади европейци чрез уеб хъба на проекта Road Trip, както и в социалните медии, целейки да провокират разговор в цяла Европа. От остров на остров, пътувайки под мотото „Какво става, Европа?“, единият екип се придвижва с ван по маршрут от Оланд до Канарите, а другият – от Ирландия до Кипър. Историите им, които разкриват местната култура, са вдъхновяващ разказ за хората и областите, които правят Европа уникална.

Всеки един от членовете на двата екипа има специален интерес към създаване на видеа, копирайтинг, фотография или представяне пред публика. Осемте пътуващи, включително и българката Даяна, бяха избрани сред стотици кандидати от цяла Европа през юни т.г. 

Екипът, който ще посети България, е съставен от: Панос, 23-годишен влогър от Кипър; Олга, 19-годишна, от Полша, сценарист и копирайтър; Уайнанд, 26-годишен режисьор от Холандия; и Селина, на 22 години, от Германия, със страст към фотографията.

Проектът Road Trip е инициатива на Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия към ЕС. През 2019 г. проектът включва два маршрута, пресичащи Европа от остров до остров едновременно (от Оланд до Канарите и от Ирландия до Кипър). Това дава възможност на младите хора да открият и изследват сами държавите, които правят Европа изключителна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!