Българите в чужбина ще кандидатстват по нов ред в университетите ни от 2022 г.

Александра Маркарян 08 октомври 2021 в 15:15 1712 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката

През 2022 г. българите от чужбина да кандидатстват в родни университети по различен от досегашния ред, планира Министерството на образованието и науката, което подготвя промени в тази насока.

Става въпрос за магистърските програми.

"Обсъжда се възможността магистратурата да се разглежда като втора степен на висшето образование. Тогава статутът, с който хората с български произход, но с чужд паспорт, са влезли в бакалавърска програма на университет в България, ще се признава и за магистърската степен. След тази промяна без проблем ще могат да продължат висшето си образование в България българите - чужди граждани, придобили право на постоянно пребиваване в нашата страна", пишат от пресцентъра.

МОН работи по изменения в нормативната база от 15 юли. Предложенията трябва да са готови до 30 ноември.

Очаква се новата процедура за кандидатстване на българите от чужбина във висши училища в България да влезе в сила от 2022 г.

Тази година приемът на чужди граждани с български произход се осъществява според действащото правителствено постановление от 1993 г. С промените през 2016 г. в него е записано, че по този ред могат да кандидатстват само българи, които пребивават трайно или постоянно в друга държава. Това изключва възможността от облекченията, предвидени в документа, да се възползват чуждите граждани със статут на постоянно пребиваващи в България.

Ето защо през тази година кандидатите за висше образование с български произход и с право на постоянно пребиваване могат да избират между две възможности – или да кандидатстват като всички останали български граждани, или да се откажат временно от постоянния си статут, да кандидатстват и ако бъдат приети, отново да поискат право на постоянно пребиваване.

През 2021 г. българите от чужбина за първи път кандидатстваха в български висши училища чрез електронна система.

Кандидат-студентите можеха да правят пробни тестове онлайн, така че да бъдат максимално подготвени при провеждането на същинските изпити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови