Българите са най-нещастни в Европейския съюз, румънците - сред най-щастливите

OFFNews 09 декември 2023 в 17:00 3379 4

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз. В топ 3 са Австрия, Полша и Румъния, показва ново проучване на "Евростат", цитирано от "Евронюз".

Скалата за оценки започва от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, а най-висока оценка е 10 - нещата няма как да са по-добре. Проверява се и колко оптимистично настроени са хората за бъдещото.

България е единствената страна от 27-те държави в Европейския съюз, чиито граждани са дали оценка по-малко от 6 върху цялостното си задоволство от живота. Германците, които живеят в държавата с най-силна икономика в Съюза, също не са доволни от живота в страната си и се нареждат след България. 

През 2021 година те са дали оценка от 7.1, като сега оценяват живота си на 6.5. Проучване на института "Рейнголд" показва, че 20% от населението на Германия се чувстват претоварени и тревожни, а други 9% са обзети от апатия.

Австрия заема челно място в класацията за най-щастливите нации. Не за първи път хората там дават оценка 8 на нивото на щастие.

Румъния и Полша са сред държавите, които традиционно се смятат за по-бедни. Затова изследването посочва, че парите не са най-големият критерий за щастие. Там факторите за щастие в тези страни са възраст, образователна степен и семейни отношения.

Изследването показва още, че най-щастливи са домакинствата, в които има дете. Най-нещастни са тези, които живеят сами. Това обаче е характерно за Европа, докато изследвания от други континенти показва обратната тенденция.

По-голямо удовлетворение от живота в анкетата показват именно участниците на възраст между 16 и 29 г. в сравнение с тези над 65 г. Обратният модел обаче се наблюдава в страни като Дания, Швеция, Ирландия, Нидерландия, Люксембург и Финландия.

Мястото, където живеят хората, също има значение. В Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората в селските райони са се обявили за малко по-щастливи с 0,2 пункта.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения обаче градските жители казват, че са по-доволни от живота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

4

демотиватор

09.12 2023 в 20:21

А аз не съм толкова нещастен, особено след като съизбрах Васко Терзиев Клона за кмет!!!!!!
Но имам мъничка забележчица към него- да бе оставил Великата Златна Триумфална Арка пред храма Ал.Н. поне до Нова Година- толкова 'убава си беше (ジ)

12078

3

edin slep

09.12 2023 в 18:30

То и до инфраструктура, Румъния бе по-голяма кочина от нас, а след като госпожа Кьовеши я разчисти и икономиката върви и инфраструктурата е добра и хората щастливи.

У нас дори в центъра на София може да се пребиеш, толкова е тъмно на повечето улички, често и на някои основни булеварди едвам се вижда по тротоара. Да казвам ли как е по кварталите - няма тротоари, улиците в дупки, кал, мръсотия. Корупцията убива, за това сме нещастни.

4036

2

lans link

09.12 2023 в 17:55

Ако германците дойдат да поживеят тук за около година, оценката им за живота в Германия рязко ще скочи до около 9.5

10298

1

AntiZ

09.12 2023 в 17:17

Защо ли не се изненадвам?! Когато даваш гласа си за мутра да те управлява цели 15 години, а той ти казва "аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме", когато си най-беден (защото си и най-тъп и необразован), когато настъпваш мотиката не е един път, а докато ти падне селския каскет от остриганата чутора, как да си щастлив?
 
X

Да помогнем на украинските деца!