Българин се отправя на първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния ледовит океан

OFFNews 12 декември 2022 в 12:16 2095 0

„Мисията на Шакълтън“

Снимка Neverest Ocean Row

Първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан

Стефан Иванов се отправя на първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния океан. При успешно изпълнение на мисията, наречена "Мисията на Шакълтън", Стефан и екипът му ще постигнат шест рекорда на Гинес.

Иванов съобщи новината за втората си гребна експедиция във фейсбук страницата Neverest Ocean Row

Експедицията ще започне през януари 2023 г. от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия, през считаното за най-опасно океанско кътче на планетата в района на нос Хорн. Групата ще проследи пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна спасителна лодка – “Джеймс Кеърд”.

"Това плаване се смята от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, което довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън", пише Стефан Иванов. 

Лидер на гребната експедиция е исландецът Фиан Пол. Той е изследователят с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), включително най-много „Първи в света“ титли сред изследователите (14).

Останалите участници са опитни океански и състезателни гребци, както и мореплаватели – Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ.

Иванов уточнява, че по време на плаването през Южния океан екипажът ще се сменя денонощно в групи от по трима на всеки 1,5 часа. По този начин всеки от тях ще бъде на греблата по 12 часа на денонощие, освен ако гребането не бъде прекъснато от огромни бури, които не са изключение в „Крещящите 60“ и „Яростните 50“ на Южния океан.

Основни спонсори на експедицията са британската компания ACTIPH Water – европейски лидер в алкално йонизираната вода и българската IT компания SiteGround Life, която е сред световните лидери в хостинг индустрията.

Гребната експедиция ще може да се проследи на живо във фейсбук страницата Neverest Ocean Row. 

През 2020 година Стефан и синът му Максим прекосиха Атлантическия океан с двуместна гребна лодка. Така те станаха първите българи. прекосили Атлантическия океан с лодка. Целта им беше да привлекат вниманието на българите към донорството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови