България вече с президентска библиотека - медали, речи, книги - отворена е за всички (снимки)

ОFFNews 18 януари 2017 в 16:55 8096 1

Президентът Росен Плевнелиев откри библиотека, която ще съхранява цялата история на президентската институция днес, в последните дни на мандата си. На откриването присъстваха президентът Петър Стоянов и Станка Желева, дъщерята на Желю Желев.

По време на откриването Плевнелиев заяви, че това е отдавна чакан проект, за който се гордее, че е успешно реализиран именно в неговия мандат. 

„Президентската библиотека, скромна, но от сърце, ще помогне, за да се запознаем с историята на българската държавност и президентската институция. В нея ще има не просто книги, тук ще има всички, което може да разкаже и покаже на българите историята й. Ще се пазят подаръци на българските президенти, ордени и медали“, обясни държавният глава. 

Предвижда се в библиотеката да има специален архив, в който да се съхраняват ключови речи, послания, интервюта и всичко, което е важно за българските президенти в рамките на техния мандат.

„Ще бъде отворена постоянно, ежедневно и за всички. Положихме много усилия и съм благодарен на всички български президенти. Съжалявам, че президентите Георги Първанов и Румен Радев не са с нас, те бяха поканени. Президентската библиотека е свързана неразривно с президентската институция, добавя стойност към нея“, добави още Плевнелиев.

По думите му голяма част от документите са в електронен формат, където ще се съхранява всичко- снимки на държавните глави и важни моменти от демократичния преход на България, както и техните постижения. Плевнелиев изрази надежда, че новоизбраният президент, който ще бъде неин стопанин, ще я надгради.

"Няма демократична държава в света, която да няма своята президентска библиотека. Президентската библиотека ни помогна да вкараме в ред по принцип връчването на ордени и медали в България. Всичко се систематизира и се подреди добре. Библиотеката ще има сайт, на който ще се акумулира информация, достъпна за всички. Ще работим в сътрудничество с Националния военноисторически музей, както и с Националната библиотека и Държавния архив“, обясни държавният глава. 

Петър Стоянов поздрави и благодари на Плевнелиев за идеята да създаде президентска библиотека.  „Всичките мои неща се преместиха тук на „Дондуков“ 2. Тяхното място наистина е тук, защото историята на президентската институция в България е част от историята на българската демокрация. България за първи път се сдоби със свой президент след рухването на комунистическата система. Мандатността, смяната на различни хора, избирани от народа на този пост, всъщност са най-доброто доказателство за голямата промяна, която се извърши в България“, коментира Стоянов.

Според него смисълът на такова начинание е не само да събере много архиви и предмети от времето на всички български президенти, а да съхрани духа на президенстската институцията и на демокрацията. 

 „Румен Радев утре ще положи клетва, а тук има двама души, които знаят какво е да положиш такава. Това означава да осъзнаеш, че оттук-насетне всяка изречена от теб дума и всяко извършено нещо от теб, трябва да се прави с мисъл за интересите на България и народа. Президентската клетва е не само задължение за един мандат, тя е задължение за цял живот. Пожелаваме успех на новия президент Румен Радев“, добави Петър Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови