България спря 4 сървъра за терористична пропаганда като част от международна акция

OFFNews 27 април 2018 в 15:36 3681 0

Съвместно разследване на България, още държави от ЕС, Канада и САЩ е разбило онлайн "пропагандна машина" на ислямска държава, съобщи МВР. Операцията е проведена на 25 и 26 април.

От българска страна за операцията е съдействал отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, като на наша територия е спрян достъпът до четири сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на Ислямска държава „Amaq”, уточняват от вътрешното министерство.

Операцията е координирана от Специализираното звено на ЕС за проследяване на незаконно съдържание в интернет с оглед противодействие на тероризма, екстремизма и нелегалната миграция (EU IRU) към Европейският център за борба с тероризма (ECTC), разположен в централа на Европол.

Под ръководството на федералната прокуратура на Белгия и с подкрепата на Евроджъст, компетентни органи от Белгия, България, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ са участвали в координираните усилия за глобално противодействие на разпространението на терористични материали за неопределен период от време, уточняват от МВР.

Разследването започва в края на 2015 г., когато специализираното звено информира всички държави членки на ЕС за възникването на новинарската агенция „Amaq” и за техническата устойчивост на терористичната онлайн инфраструктура.

През 2016 г. са предприети действия по сваляне на мобилно приложение на „Amaq” и съответната инфраструктура. Вследствие на това лицата, стоящи зад агенцията, започват да изграждат нова и по-защитена онлайн мрежа с цел да затруднят правоприлагащите органи. През юни 2017 г. са извършени нови действия, ръководени от испанските власти от Guardia Civil и с подкрепата на EU IRU и САЩ, насочени към част от онлайн инфраструктурата на новинарската агенция. Благодарение на иззети сървъри и последващ анализ са установени радикализирани лица в над 100 държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови