България регистрира пастърмата в ЕС, но само говеждата

OFFNews Последна промяна на 26 май 2017 в 21:25 3162 1

Снимка Евгени Димитров / Булфото

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, обявиха от българското министерство на земеделието.

„Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.

При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като храна с традиционно специфичен характер България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“.

Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост.

Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови