България обсъжда със САЩ да подпомагаме православните по света

OFFNews 09 май 2019 в 17:00 2509 0

Самюел Браунбек и патриарх Неофит.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и посланикът за специални поръчения в Държавния департамент на САЩ по въпросите на свободата на вероизповеданията Самюел Браунбек обсъдиха възможността страните ни да подпомагат православните християнски общности по света. Като пример бе дадено възстановяването на храмове в Северен Ирак и Сирия.

„България традиционно има добър поглед върху Сирия и Северен Ирак и е силно обезпокоена от случващото се с религиозните общности там", подчерта Захариева. Тя изтъкна, че подобно сътрудничество е важно за българската държава, която работи последователно за равноправието и свободата на религиите. Като пример тя посочи, че в България има малка, но добре развита и интегрирана сирийска общност.

Самюел Браунбек посочи, че подобни проекти са важни за общностите в зони на конфликт, не само защото гарантират свободата им на вероизповедание, но им дава допълнителен стимул да останат по родните си места, вместо да емигрират.

Като друга възможност за подпомагане на религиозните общности по света министър Захариева повдигна въпроса за нуждата на българите в САЩ от православни храмове.

Патриарх Неофит също се срещна с Браунбек, чиято програма включва разговори за религиозната свобода и противопоставянето на религиозното преследване в света.

Представителят на Държавния департамент на САЩ изрази желание да работи съвместно с Българската православна църква по отношение на църковните и религиозни въпроси, като отправи покана към Българския патриарх и Българската православна църква да вземат участие в конференция организирана през юли месец във Вашингтон, САЩ.

"Надяваме се да изградим глобална общност, която да застане в подкрепа на вероизповеданията", заяви г-н Браунбек. Той сподели още, че е бил на посещение в Гърция, а в следващите дни предстои да отиде в Румъния и Молдова.

"Мирът и толеранстността са били винаги важни за нас. В София има изява на толерантността на четири вероизповедания – православното, католическото, еврейското и мюсюлманското", каза от своя страна патриарх Неофит.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови