България и Израел ще си сътрудничат в областта на водите

Мая Младенова 24 март 2021 в 16:39 1749 0

Снимка Посолство на Израел

Министър Петя Аврамова и посланик Йорам Елрон подписват споразумението.

Правителствата на България и Израел сключиха споразумение за сътрудничество в областта на водите. То е подписано от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и от посланика на Израел в София Н. Пр. Йорам Елрон, съобщиха от Министерския съвет и от посолството на Израел у нас.

Кабинетът е одобрил споразумението като основа за водене на преговори. Целта е да се подобри управлението на водния сектор в страната, като се очаква висок икономически и екологичен ефект, добавят от правителствения пресцентър. От съобщението става ясно, че споразумението ще бъде стъпка към гарантиране на наличност и устойчиво управление на водите и канализация за всички. България разполага с ВиК мрежа, която е дълга над 90 000 км и голяма част от нея вече е силно амортизирана. Необходимо е намиране на нови възможности за питейно битово-водоснабдяване за регионите с ограничени ресурси, както и решаване на проблемите, свързани с климатичните промени, без да се надвиши прагът на социална поносимост на цената на услугите, посочват от МС и добавят, че Израел е водеща държава в тези практики.

"Подписването на споразумението несъмнено е още един важен етап в непрекъснато развиващите се отношения между България и Израел. Споразумението ще насърчава и ще укрепва сътрудничеството в сферата на управлението на водите, което днес е от решаващо значение за всички държави поради нарастващата несигурност вследствие на глобалните климатични промени" , е заявил посланик Елрон по време на церемонията по подписването. -

От посолството на Израел поясняват, че сътрудничеството в областта на водите ще обхване области като съхранение на вода, използване и повторна употреба на пречистени отпадъчни води, нови технологии и промени в бизнес практиките, които повишават производителността при използването на водата, обезсоляване, оптимизиране на водната мрежа, публични обучителни програми и кампании за повишаване на информираността относно водния сектор и др.

"Израел с нетърпение очаква да сподели своя опит и ноу-хау, които е придобил през годините в различните области, свързани с управлението на водите и няма съмнение, че сътрудничество ще бъде от взаимна полза, се казва още в съобщението. - Пример за такъв опит е рециклирането на отпадъчни води - Израел държи световен рекорд в тази област, като близо 90% от отпадъчните му води се пречистват и използват в селското стопанство. Друга област, в която Израел има водеща позиция, е предотвратяването на загубата на вода в градските системи - средните загуби на вода в страната са 3%."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови