България е сключила договор за актуализирани ваксини за бъдещи варианти на Ковид

Неваксинираните ще имат проблеми тази есен. В столицата стана нещо много грозно - беше обвинен директор на РЗИ, спасил хиляди животи, заяви проф. Т. Кантарджиев

OFFNews 14 август 2021 в 10:03 7025 0

Проф. Тодор Кантарджиев

Пенсионираният от служебния кабинет дългогодишен директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев разкритикува остро начина, по който страната посреща новата Ковид вълна.

В няколко области на страната заразените от коронавируса преминаха над 100 на 100 000, но мерки не се вземат, нито има кампания по ваксинация, каза той. На 14-дневна база в 11 области заболелите са повече от 100 на 100 000, а най-много са в Бургас - 164 на 100 000. Средно за страната са 107, а за София за 137. Според Кантарджиев тези над 1000 случая от 13 август ще се удвоят до края на месеца.

"В столицата стана нещо много грозно - беше обвинен директор на РЗИ (Данчо Пенчев - б.р.) - човек, спасил хиляди животи", добави Кантарджиев. Думите му са по повод изказването на д-р Пенчев, че се въвеждат мерки в столицата - нещо, което часове по-късно Министерството на здравеопазването отрече и каза, че ще поиска обяснение на д-р Пенчев за грешката.

„В деня, в който д-р Пенчев каза, че трябва да се вземат мерки в София, имаше 99,8 заболели на 14-дневна база. В деня, в който той искаше да се въведат мерки според прехваления нов план, имаше вече 107. За съжаление, не видяхме мерки”, коментира инфекционистът, който сега е консултант на Столична община за ваксинацията.

Според него не е коректна информацията, че сме достигнали колективен имунитет. По последни данни около 1 милион души са ваксинирани, а 1,8 милиона са се срещали с вируса и имат някаква защита. Неваксинираните обаче ще имат проблем тази есен, предупреди професорът.

Задължителната ваксинация е политическо решение, което у нас никой няма силата и мъжеството да въведе, смята  Кантарджиев.

Ламбда вариантът засега не е заплаха за България

„Ламбда вариантът възникна в Латинска Америка. Беше доказан в десетки държави. Слава богу, той не доби епидемично силно разпространение и в момента не е заплаха за здравето на европейците и българите. В НЦЗПБ до седмица ще могат да се правят по 600 секвенирания на седмица и ще имаме данни за нови варианти. Много е вероятно и в България да се селектира някакъв вариант. Затова трябва да сме готови спокойно да посрещнем трудностите“, заяви още Кантарджиев.

Попитан дали ваксините могат да ни предпазят от новите варианти на коронавируса, той съобщи, че България е сключила договор с най-големия производител в момента на ваксини, така че ако през 2022 г. и 2023 г. настъпи някаква мутация и трябва третата ваксина да се промени, фирмата ще го направи научно обосновано, така че тя да действа срещу новата генетична линия. Българския народ трябва да знае, че е защитен”, каза професорът. Той бе категоричен, че това не означава, че трябва да чакаме новите ваксини, а да се ваксинираме сега, тъй като досегашните ваксини са достатъчно ефективни и необходими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови