Българи трети месец гният в индонезийски затвор

offnews Последна промяна на 05 юни 2018 в 21:48 12077 0

Снимка btv

Четирима наши сънародници вече трети месец са в индонезийски затвор, а близките им твърдят, че посолството ни в Джакарта не си е свършило работата и не им е предлижило адекватна помощ.

Българите са задържани в ранните часове на 14 март на остров Бали, разказват от bTV в репортажа си. Нашенците били там , за да подготвят сватбата на един от тях – Камен Томов от Девин.

„Имаше акция в нашия хотел, докато закусваме, влязоха над 50 човека с автомати... всички, които бяха бели, бяха свалени на земята, вързани с тиксо – ръце, крака, очите...”, твърди Камен Томов.

Четирима българи попадат в ареста. По думите им едва 40 дни по-късно разбрали причината – заради побой с друга група българи. Твърдят обаче, че не са участвали в сблъсъка.

„Нито познаваме жертвата, която е наранена, абсолютно нищо. Просто дойдоха полицаите, заключиха ни, направиха ни тараш на стаите, без документи да ни покажат...”, казва Валентин Малкочев.

Българите подозират, че са арестувани, защото са европейци и искат да ги изнудват за пари. Оплакват се от много лоши условия в затвора.

До момента нашето посолство е извършило следното:

– Предложило е списък с адвокати, от който е избран защитник

– Съгласувано с адвоката посолството е изпратило писмо до полицията на остров Бали с искане за депортация на лицата

– Консулът ни в Джакарта е поискал от дирекция „Консулски отношения“ на МВнР на Индонезия съдействие за депортация, както и българските граждани да не бъдат местени в затвора.

– Многократно е искано от индонезийските власти ускорено разглеждане на случая и информация за възможностите за освобождаване под гаранция.

Очаква се решението на прокурора дали ще повдигне обвинения срещу задържаните“, гласи отговорът на Министерството на външните работи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !