Българи са арестувани в Либия за контрабанда

Вече 20 дни МВнР не получава официална информация

OFFNews 24 януари 2015 в 09:36 5466 1

Двама българи са арестувани в Либия по обвинение в контрабанда на петролни продукти, съобщи Министерството на външните работи.

Българите са в затвор в столицата Триполи от 3 януари.

Те са част от екипажа на малтийският танкер „SUNOIL І”.

Корабът, плаващ под молдовски флаг, е изпаднал в бедствено положение в Средиземно море. След призив за помощ бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище в Триполи.

Екипажът е бил задържан. Впоследствие срещу него е било заведено съдебно дело. Прокуратурата е повдигнала обвинения за митническо престъпление – контрабанда на петролни продукти.

Затворът, в който са българите е близо до пристанище Триполи.

МВнР разбрало за случая от близките на задържаните на 3 януари и веднага посолството ни в Триполи, временно функциониращо в Тунис, връчило нота на посолството на Либия в Тунис с искане за съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани.

На 17 януари от Външно са провели телефонен разговор със задържаните българи, които казали, че са добре здравословно. Същия ден консулът на Унгария в Триполи ги е посетил, а на 18 януари при тях е бил и консулът на италианското посолство. Двамата потвърдили, че българите са в добро здраве и че отношението към тях е внимателно.

Италия и Унгария са единствените държави в ЕС, които имат посолства на място.

Предприети са всички възможни действия за осигуряването на консулска защита в координация с посолствата им, пишат от Външно.

На 21 януари директорът на дирекция „Консулски отношения” в МВнР се е срещнал с посланика на Либия в София – Юсеф Зургани. От Външно настояли да получат официална информация по случая със задържаните българи в Триполи и настояли за освобождаването им. Либийският дипломат уверил, че посолството му ще предаде искането на външното министерство на Либия.

Министерството на външните работи продължава да полага усилия за оказване на консулска защита на двамата български граждани в Триполи и ще информира при всяко развитие по случая, пишат още от Външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!